InfoFoto: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

STARI KRAGUJEVAC - Nikola Pašić

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 30 10 2022

Političar i državnik Nikola Pašić rodio se 19. decembra 1845. godine u Zaječaru u trgovačkoj porodici. Njegovi preci vode poreklo od Tetova. Posle završene osnovne škole u Zaječaru, pohađao je dva razreda gimnazije u Negotinu, a završne u Zaječaru. Upisao se na višu gimnaziju u Beogradu, ali je posle nemira prešao u Kragujevac i tu završio gimnazijsko školovanje. Bio je to njegov prvi boravak u gradu na Lepenici.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Završio je u Beogradu Veliku školu i kao državni pitomac upućen u Cirih na produženje studija. Po završetku tehničkih studija radio je u Srbiji u Ministarstvu građevina. Kada je 1882. godine u Ilinoj vodi nadomak Kragujevca održana  osnivačka skupština Radikalne stranke, izabran je za vođu stranke.

Početkom avgusta 1882. godine radikali su održali u Kragujevcu  zbor izaslanika svog glavnog odbora i svih mesnih odbora stranke. Zboru je, pored upućenih izaslanika, prisustvovala i velika masa sveta iz okoline Kragujevca, najviše osiromašenih seljaka, pa se skup nije mogao održati u zatvorenoj prostoriji nego pod vedrim nebom u Ilinoj vodi. Trajao je tri dana. Zboru je predsedavao Nikola Pašić, dok je program stranke obrazlagao Pera Todorović, novinar i glavni tumač radikalske ideologije.

Tadašnji predsednik naprednjačke vlade Milan Piroćanac i kralj Milan Obrenović, da bi zaustavili prodor radikalskih ideja, isključili su radikalske poslanike iz Skupštine.

Zbog načina kako je vođen ovaj zbor u Ilinoj vodi i programa koji je usvojen, okupljala se Radikalna stranka u narednom periodu veliki broj pristalica u Srbiji. Majski prevrat omogućio je Nikoli Pašiću i njegovoj stranci da kao najjača politička snaga u Srbiji dođu na vlast. Nikola Pašić bio je nekoliko puta predsednik vlade i ministar inostranih dela u Kraljevini Srbiji, a pod njegovim predsedništvom izvršeno je ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca i razgraničenje sa susednim državama.

Umro je u beogradu 1926. godine. 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović