Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi pravnici u Srbiji

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 23 01 2022

Osnivanje Liceja u Kragujevcu 1838. godine, sa ciljem da se na njemu spremaju državni službenici i sudije, bio je smeo i dalekosežan potez u izgradnji naše nastave u Srbiji. Licej će 1863. godine prerasti u Veliku školu iz koje će 1905. godine izrasti Beogradski univerzitet.

Prve dve godine na Liceju koji je radio u Kragujevcu, postojala su samo dva razreda Filozofskog odeljenja, u kojima su se predavali uglavnom opšteobrazovni predmeti, kao dopuna gimnazijskom obrazovanju. Na predlog Srefana Radičevića, "popečitelja" (ministra) prosveštenija", otvoreno je na Liceju u Kragujevcu 1840. godine Pravno odeljenje na kome su se, od početka, predavali stručni predmeti, a to je ustvari budući Pravni fakultet.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U Pravno odeljenje stupalo se po završetku Filozofskog odeljenja, odnosno pošto bi licejci stekli opšte obrazovanje.

U početku svoga rada Pravno odeljenje imalo je samo dva profesora, Jovana Steriju Popovića i Ignjata Stanimirovića, koji su u skraćenom obimu predavali "sistem pravoslovnih nauka" (prirodno pravo, statistiku celoga sveta, političke nauke, francuski i nemački jezik sa "štilističkim upražnjenjem" u prvoj godini i državno pravo, pravo krivično i menično pravo u drugoj godini). 

Završni godišnji ispit održan je krajem juna 1841. godine. Deset "slušatelja" sa uspehom je "sovršilo" propisane "pravoslovne nauke" i dobilo naziv "pravoslova" (pravnika), koji će kao činovnici sudske i upravne struke upravljati zemljom na osnovu pisanih zakona. Bila je to prva generacija pravnika u Kragujevcu i Srbiji.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović