Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi svetski rat (Drugi deo)

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 17 11 2019

Posle pobede srpske vojske u Cerskoj i Kolubarskoj bici, mnogobrojni austrougarski zarobljenici dovođeni su u Kragujevac i smeštani u ciglanu "Bojadžić". Oni su korišćeni za rad. Među njima bilo je dosta vojnika slovenske narodnosti. Oni su upućivani da rade na čišćenju Lepenice. 

Prvi deo teksta čitajte OVDE.

U 1914. godini izbila je, među obe zaraćene strane, epidemija pegavog tifusa i prenela se na celu Srbiju. Računa se da je od ove zaraze umrlo više od 35.000 vojnika, kao i 200.000 civilnog stanovništva. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Kragujevac je postao jedan od najvećih sabirnih centara tifusara u Srbiji. Kasarne 11. i 19. puka bile su pretvorene u rezervne bolnice. Početkom 1915. godine srpskim lekarima koji su suzbijali epidemiju pegavog tifusa u Kragujevcu, pridružilo se nekoliko stranih lekarskih misija: engleska - smeštena u šatorima u Gornjem parku, škotska - smeštena u Građanskoj bolnici, ruska - smeštena u vojnoj bolnici i francuska, čiji zadatak je bio da suzbija zarazu u okolini Kragujevca. 

Engleski lekar dr Viljem Hanter napravio je sredstvo za suzbijanje vaši, i istoriji saniteta poznato kao "srpsko bure". U ovom požrtvovanom suzbijanju tifusa stradali su i lekari koji su u Srbiju došli da leče bolesnike (Elizabeta Ros i dr.).

Nastaviće se...

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović