Info

STARI KRAGUJEVAC - Vatrogasno društvo

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 17 10 2021

Još je knez Miloš Obrenović ustanovio za vreme svoje prve vlade u Kragujevcu 1833. godine odred "frajerverkera" (požarnika), posle jednog velikog požara. On je 15. aprila 1834. godine dao za jedan šmrk, koji je trebalo nabaviti u Beču 15.832 groša. 

Krajem 1834. godine izbio je veliki požar u Kragujevcu. Izgorelo je 11 dućana i nekoliko kuća. Gašenjem vatre rukovodio je sam knez Miloš. Da bi sprečio tako velike katastrofalne požare, knez je izdao "Nastavlenije", u kome je tačno propisao preventivu i način gašenja požara. Krajem 1837. godine dobili su kragujevački požarnici, koji su mahom regrutovani od vojnika, svoju kasarnu.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Ne raspolažemo preciznim podacima o delovanju požarnika tokom XIX veka. Veliki požari koji su tokom 1884., 1885. i 1886. godine zadesili varoš i u kojima su stradali trgovački delovi grada, ubrzali su inicijativu za osnivanje jednog društva na dobrovoljnoj osnovi, koje bi imalo da se stara o požarnoj preventivi, gašenju požara i stručnom osposobljavanju ljudi za pružanje pomoći u slučaju požara ili drugih elementarnih katastrofa.

Vatrogasno društvo osnovano je u Kragujevcu 10. decembra 1887. godine pod imenom "Dobrovoljna požarna družina". Kragujevačka opština pružila je materijalnu pomoć i ustupila zgradu koja se nalazila na mestu gde se danas nalazi Vatrogasni dom, kako bi društvo moglo otpočeti sa radom.

Cilj novoosnovanog društva bio je pružanje brze i efikasne pomoći građanstvu i organizacijama u slučaju izbijanja požara i sprečavanja veće materijalne štete, u slučaju katastrofa. U 1888. godini izgrađene su šupe i štale za smeštaj konja i najneophodnije požarne opreme. Od samog osnivanja društvo je imalo svoja Pravila koja je usvojio Zbor požarnika.  


 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović