Info

Stižu eKG kartice, počinje "kuckanje" na validatorima u gradskom prevozu

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 02 04 2019

Počeo je test period za upotrebu eKG kartica - elektronskog sistema plaćanja vožnje u javnom gradskom prevozu, a njegova puna implementacija kreće od maja. Svi autobusi opremljeni su validatorima i neophodnim računarskim sistemima. To znači da građani tokom aprila poslednji put kupuju markice, vrše zamenu starih legitimacija, pribavljaju eKG kartice i mogu da se voze bez otkucavanja plaćajući vožnju kao i do sada. Od narednog meseca na snagu stupaju nove cene, u opticaju će biti eKG kartice, a oni koji se ipak odluče na kupovinu karte kod vozača moraće da izdvoje znatno veći iznos novca. 

Mesec april poslednji je kada Kragujevčani koji koriste javni gradski i prigradski prevoz mogu kupiti markice i kartu u autobusu pod uslovima koji su do sada važili, a od narednog se potpuno prelazi na elektronski sistem plaćanja vožnje. 

U upotrebi su plastične personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice, kao i dnevna, odnosno trodnevna i petodnevna, vremenska karta.

Od 5. aprila počinje zamena starih legitimacija eKG karticama. Građani Srbije, nezaposleni Kragujevčani, studenti, druge povlašćene kategorije, legitimacije menjaju za personalizovane eKG kartice koje izrađuje Gradska agencija za saobraćaj. One će sadržati ime i prezime, fotografiju (možete se slikati u GAS-u ili doneti postojeću) i koštaće 300 dinara. I ostali korisnici gradskog prevoza pozvani su da pribave eKG kartice za beskontaktno plaćanje, plastične, nepersonalizovane, sa čipom, koje su svojevrsni elektronski novčanik. Za razliku od personalizovanih, one ne sadrže sliku i druge lične podatke i koštaće 250 dinara. Građani ih dopunjuju novcem koji se sa njih skida kada se otkucaju na validatoru. U opticaju će biti i neperosonalizovana dnevna vremenska karta, odnosno trodnevna ili petodnevna namenjena turistima. 

Nepersonalizovane kartice i dnevne vremenske karte će se, sem u GAS-u, kupovati na još osamdesetak prodajnih mesta po gradu, koja će biti obznanjena tokom meseca, gde će se i dopunjavati. Nepersonalizovane eKG kartice ćete moći da dopunjujete i online, na sajtu Gradske agencije za saobraćaj. Pojedinačna uplata na nepersonalizovanu eKG karticu maksimalno može iznositi 2500 dinara, a najviši iznos novca koji možete imati na kartici je 5000. Ukoliko eKG karticu oštetite, polomite, kredit će vam se prebacivati na novu, ali moraćete ponovo da je kupite. 

Od 1. maja na snagu stupaju i nove cene, a zanimljivo je kako će se obračunavati vožnja za vremenske karte koje će trajati 120 minuta. Predloženo je i ostaje da se usvoji, da cena pojedinačne vožnje iznosi 70 dinara, koliko će se sa vaše eKG kartice skidati kada se prvi put otkucate na validatoru. U roku od dva sata, ako promenite prevoz i ponovo se otkucate, sa kartice vam se skida još 20 dinara, a svako naredno otkucavanje u toku 120 minuta od prvog otkucavanja je besplatno, iako kartu morate čekirati na validatoru pri svakom ulasku u autobus. Vaša vremenska karta ne ističe čak i ako je otkucate na validatoru samo minut pre isteka drugog sata, pa možete bezbrižno da se vozite dalje. Kupovina karte kod vozača iznosiće znatno više, 150 dinara, upravo zbog cilja da građani u najvećoj mogućoj meri prihvate elektronsko plaćanje i ne ometaju vozače. 

U toku ovog meseca, po okončanju tendera, biće objavljena i ostala prodajna mesta, a do tada je kupovina eKG kartica moguća u prostorijama GAS-a.