InfoFoto: kragujevac.rs

Ukoliko Ministarstvo zdravlja da zeleno svetlo, Kragujevac dobija Opštu bolnicu do kraja 2021.

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 05 04 2019

Grad Kragujevac trebalo bi da dobije Opštu bolnicu do kraja 2021. godine, a plan je da bude izgađena na parceli ispod Centara izvrsnosti. To je poručeno sa poslednje sednice Saveta za zdravlјe grada Kragujevca, o čemu je portal InfoKG pisao početkom februara ove godine. Na sednici je rečeno da će lokalna samouprava uputiti Ministarstvu zdravlja elaborat ovdašnjeg Istituta za javno zdravlјe o opravdanosti osnivanja Opšte bolnice u našem gradu.

Ukoliko dobijemo saglasnost Ministarstva zdravlјa i nacionalnog Instituta za javno zdravlјe Dr Milan Jovanović Batut, odmah ćemo ući u proceduru ispunjavanja administrativnog dela pripreme i izrade idejnog projekta. U planu je da taj deo bude završen najkasnije u drugoj polovini tekuće, a do kraja 2021. godine bi trebalo da grad Kragujevac dobije Opštu bolnicu”, rekla je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović,.

Na sednici lokalnog Saveta za zdravlјe bilo je reči i o Nacrtu Plana javnog zdravlјa grada Kragujevca koji će biti upućen odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. Prema rečima Gordane Damnjanović, ovaj dokument ima novu koncepciju, obuhvata šest velikih oblasti uklјučujući privredu, ekonomiju, ekologiju, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i u skladu je sa novom evropskom zdravstvenom politikom i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Nacrt Plana javnog zdravlјa grada Kragujevca 2019 – 2026. godine je veoma obiman dokument i pokriva šest oblasti u skladu sa Zakonom o javnom zdravlјu i Nacionalnom strategijom koji treba da se preslikaju na lokalni nivo. To znači da će se u skladu sa utvrđenim prioritetima na lokalnom nivou kreirati i sprovesti akcioni planovi i to ne samo sistema zdravstvevene zaštite već se primenjuje multisektorski i interdisciplinarni pristup. Reč je o obimnoj kompleksnoj materiji koja prenosi suštinu javnog zdravlјa i obuhvata promociju, prevenciju, unapređenje javnog zdravlјa, zaštitu na radu i radnu okolinu kao i ekološka pitanja kvaliteta vode, vazduha i zemlјišta”, objasnila je Damnjanović.