InfoFoto: Facebook

Zaposleni u “Vodovodu” protestovali, traže veće plate od Nikolića (FOTO/VIDEO)

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Četvrtak, 04 07 2019

Zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizaciji”, oko 230 njih, održali su danas jednosatni protest zbog, kako kažu, niskih zarada. Nakon okupljanja ispred upravne zgrade preduzeća uputili su se ka Skupštini grada gde su predali svoje zahteve. Najavljuju da ukoliko u narednih 10 dana ne dobiju pozitivna odgovor od gradonačelnika Radomira Nikolića, stupiće u generalni štrajk.  

Sindikat zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Nezavisnost i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, organizovali su danas protest u cilju skretanja pažnje na probleme sa kojima se radnici ovog preduzeća susreću. Prema rečima predsednika Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Branka Petrašinovića, najveći problem su niske zarade, koje se, kako kaže, nisu menjale od oktobra 2014. Dodaje i da prosečna zarada u “Vodovodu” iznosi blizu 37.000 dinara.  

Pokušaji da u prethodnom periodu stupimo u kontakt sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem nisu urodili plodom, pa smo se odlučili da organizujemo jednosatnu obustavu rada i upoznamo ga sa problemima sa kojima se zaposleni u “Vodovodu” susreću. S obzirom na to da je gradonačelnik bio odsutan, predali smo zahteve njegovoj sekretarici. Tražimo potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za komunalce Kragujevca i da se reši problem niskih zarada zaposlenih u našem preduzeću. Upravo su ovi zahtevi iznalaženje načina da nam osnivač, odnosno grad Kragujevac, izmenom plana i programa poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija” nađe način i u okviru zakonskih mogućnosti nam bar malo poveća zaradu”, izjavio je za InfoKG predsednik Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Branko Petrašinović i dodao da je protest podržalo više od 230 zaposlenih u ovom preduzeću. 

Nezadovoljni radnici “Vodovoda” očekuju da u narednih sedam do 10 dana dobiju pozitivan odogovor od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i otpočnu pregovore sa njim. Najavljuju da će, ukoliko do toga ne dođe, stupiti u generalni štrajk.

Galerija slika