Kragujevčani

INFOKG PITA GRADSKE VEĆNIKE: Šta ćete raditi u narednom periodu? (Prvi deo)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 04 11 2020

Portal InfoKG pita sve gradske većnike šta će im u narednom periodu biti fokus u radu. Tekst ćemo objaviti iz dva dela (danas i sutra).

Gradsko veće za finansije - Nenad Stanišić

Prioriteti u oblasti finansija su održavanje likvidnosti i solventnosti Grada Kragujevca, uz podsticanje investicija koje dovode do povećanja zaposlenosti i unapređenja kvaliteta života u našem gradu. U predstojećem periodu akcenat je na izradi budžeta za 2021. godinu. 

Gradsko veće za privredu - Radomir Erić

Primarno, u resoru privrede biće dalje poboljšanje uslova za investitore, proširenje radnih/poslovnih zona kao i izgradnja novog kamionskog/carinskog terminala. Konsatno ćemo raditi na smanjenju nezaposlenosti i moramo da se pohvalimo da smo uz pomoć mera države uspeli da smanjimo nezaposlenost i u ovo vreme pandemije na ispod 17.000 lica. Podsećanja radi, pre pet godina bilo je više od 23.000 nezaposlenih. Već se bavimo definisanjem olakšica za ugostitelje i hotelijere sa kojima smo u intenzivnim kontaktima. Uporedo radimo i na sprovodjenju mera oko taksi prevoza.

Gradsko veće za unapređenje i zaštitu životne sredine - Stefan Nikezić

Resor unapređenja i zaštite životne sredine je i više nego kompleksan i često se ovlašćenja preklapaju sa drugim resorima. Postoji niz problema sa kojima se naši sugrađani danas suočavaju. U narednom periodu fokusiraću se na rešavanju problema zagađenosti vazduha, izgradnji novih parkova, pošumljavanju grada, rešavanju problema divljih deponija i promociji važnosti upotrebe obnovljivih izvora energije i recikliranja. Takođe, smatram da je veoma važno i nedovoljno pažnje u prethodnom periodu posvećeno apliciranju za grantove Evropske unije, a koji se tiču životne sredine. Radiću na tome da se stvore bolji uslovi za život u našem gradu, da se udiše čist vazduh, da deca ispred zgrada imaju svoje parkove i da nam grad bude zeleniji.

Gradsko veće za kulturu - Miljan Bjeletić

Oblast kulture zasnivaće se na daljem razvoju savremenog stvaralaštva. Radićemo na inovativnijim programima koji će biti namenjeni svim ciljnim grupama, ali sa akcentom na mlade. Jedan od prioriteta biće i intenzivnija međunarodna saradnja. Imajući u vidu da sam i u prethodne četiri godine obavljao ovu dužnost, posebnu pažnju sam poklonio uspostavljanju, a negde i ozvaničenju, saradnje sa najvažnijim međunarodnim kulturnim centrima u Beogradu i ambasadama država članica EU u Beogradu. Cilj nam je realizacija zajedničkih projekata, a ne samo saradnja zasnovana na reciprocitetu - da njihovi umetnici gostuju ovde, a naši tamo nastupaju. Želimo da na efikasniji i bolji način prezentujemo naše kulturno nasleđe, primera radi Sokolanu, što bi u perspektivi podrazumevalo renoviranje, adptaciju ili rekonstrukciju nekih objekata. Prioritet nam je Dvorana Šumadija, projektovana kao multifunkcionalna sala, za prikazivanje filmova, koncerte simfonijskih orkestara, nastupe folklornih ansambala, baletskih predstava, opera pa i održavanje konferencija. Među prioritetima u oblasti kulture su izrada projektno tehničke dokumentacije za Legat Ljubice Filipović, Čaurnicu, salu Pionir, zgradu Suda. U planu je i instaliranje letnjih scena po gradu čime bismo proširili obim kulturne participacije i odgovorili potrebama mladih, koji su u istraživanju sprovednom prošle godine, apostrofirali upravo letnje scene. 
Radićemo i na unapređivanju saradnje sa Kancelarijom za mlade i FILUM–om. Imamo ozvaničenu saradnju sa departmanom za likovne i primenjene umetnosti i muzičkim odsekom. Mislim da postoji još prostora da se saradnja unapređuje na korist fakulteta i kulturne scene u gradu Kragujevcu. I dalje ćemo podržavati izdavačku delatnost koju smo u potpunosti obnovili u prethodne dve, tri godine. Međutim, svi naši planovi i programi, zavise od okolnosti u kojima se trenutno nalazimo i od razvoja epidemiološke situacije koja direktno utiče na budžet grada. To podrazumeva prilagođavanje ne samo epidemiološkoj, nego i finansijskoj situaciji. 

Gradsko veće za sport - Predrag Stevović

U fokusu rada pre svega je nastavak izgradnje sportske infrastrukture, za početak da okrečimo i sredimo ono što trenutno imamo, pa će na red doći i izgradnja potpuno nove infrastrukture. Kao što je poznato, na mestu fudbalskog stadiona Čika Dača u Kragujevcu gradiće se novi stadion - jedan od najlepših i najfunkcionalnijih stadiona u ovom delu Evrope. Razvojem infrastrukture ćemo omogućiti bolju zastupljenost bazičnih sportova, odnosno radićemo na pravilnijem razvoju dece kroz sport. Imperativ će biti ulaganje u mladi naraštaj kragujevačkih sportskih talenata, jer želimo da se borimo sa resursima koji su nam na raspolaganju, a u okviru našeg grada. Želimo da postavimo visoke standarde u radu sa decom, a kao poseban akcenat veće praćenje rada sa decom, edukacija trenera, kao i posebna podrška nekomercijalnim sportskim aktivnostima, koje posebno podižu sportski duh i zdravlje.