Kultura

"Emir Kusturica ̶ Poetika poricanja smrti" pred Kragujevčanima

Autor: Jovana Mladenović
16:07 | Sreda, 14 12 2016

Predstavljane knjige "Emir Kusturica ̶ Poetika poricanja smrti" Ivana Novčića biće održano večeras od 19 časova u Kutiji šibica.

Ova knjiga je pokušaj autora da svog favorita i definitivno smesti tamo gde misli da mu je mesto. Ne znam koliko je u tome uspeo, ali je sigurno da je svojim istomišljenicima priuštio veliko zadovoljstvo. Što se ostalih tiče, sumnjam da će se mnogo njih upustiti u preobraćenje svojih uverenja kroz ovo, slobodno se može reći, naučno štivo u pravom smislu reči, čiji se značaj nikako ne dovodi u pitanje.

I mada bi jedan ovakav događaj već sam po sebi trebalo da zainteresuje veliki broj znatiželjnika, a pre svega kulturne poslenike na opštinskom budžetu kojima je prisustvo ovakvim skupovima u nekoj meri i profesionalna obaveza, to se nije dogodilo. Naprotiv, nemoguće je ne primetiti vrlo vidljiv, moglo bi se reći organizovani izostanak ili bolje rečeno bojkot pomenutih. No, to je već posledica specifične poetike takozvanog kulturnog života u Kraljevu, koji odavno prati nepomirljiv animozitet režimskih i slobodnih stvaralaca koji se ne može sakriti čak ni kada su potpuno apolitični događaji u pitanju, kao što je ovaj.

Da čitava stvar bude još čudnija valja naglasiti da je promociju umesto izdavača KV foruma, koji spada u perjanice organizovanog opozicionog delovanja, organizovao Kulturni centar Ribnica, institucija kulture koja odavno, pored redovnih aktivnosti, služi za enormno udomljavanje i uhlebljenje kadrova vladajuće stranke.

U svakom slučaju, kada sve to zanemarimo, moglo bi se reći jedno uspešno književno veče i pored mnogih kontradiktornosti sa kojima se u ovom gradu već godinama živi po principu „Crna mačka ̶ beli mačor” ili još slikovitije, zbog čega je Kraljevo za mnoge koji nisu pristali da svoj talenat stave u službu politike postalo „Dom za vešanje.

Ivan Rajović