Kultura

Izložba “Upotreba mašine” u “Mostovima Balkana”

Autor: InfoKG
16:30 | Sreda, 20 12 2017

Izložba slika “Upotreba mašine” Petra Đorđevića biće otvorena sutra od 20 časova u Gradskoj galeriji “Mostovi Balkana”. Na izložbi će biti predstavlјena dela rađena u poslednjih sedam godina.  

Predstave pisaćih mašina, matičnih ploča i presa se u ovom kontekstu pojavlјuju kao glavni motiv i predmet jednog specifičnog istraživanja i sadržaja. Samo istraživanje se isklјučivo zasnivalo na analizi i slikarskom prevođenju zgusnutog prostora koji se unutra sluti i oseća. Bilo da je u pitanju matična ploča ili pisaća mašina, ona je principijalno spakovana u odrećeni format slike sa cilјem da se maksimalno proširi i sagleda. Ovakvim razvlačenjem površina se na direktan i studiozan način  ulazilo u  strukturu mašine. Nјena specifična građa i uloga, u kontekstu slika, ne predstavlјa deo  jednog neživog i hladnoga sveta  već živog i dinamičnog,  koji diše, kreće se i pamti. Ovakvo utoplјavanje ima dubinsku vrednost, razvijenu iz autorovog ličnog promišlјanja čoveka i mašine. U tim zavisnostima prenosi energija konstantno cirkulišu i menjaju se na isti način  kao i u slici. Radovi podižu svet mašina i svet čoveka jedan naspram drugog.  U ovom slučaju svet mašina je osvetlјen kao topao humanistički svet sposoban da daje i prenosi. - Petar Đorđević

Petar Đorđević je rođen 1986. godine u Ivanjici. Diplomirao je na FLU u Beogradu 2012. godine odsek slikarstvo u klasi profesora Slobodana Roksandića. Doktorske studije upisao je 2012. godine na istom fakultetu. Trenutno radi na FLU u Beogradu, kao asistent na predmetu Plastična anatomija. Član je ULUS-a od 2015. godine. Dobitnik je nagrade za crtež na FLU 2008. godine.