Kultura

Kocka ljudskih prava u dvorištu Narodnog muzeja

Autor: Jovana Mladenović
09:27 | Subota, 13 05 2017

U Narodnom muzeju u Kragujevcu postavljena je Kocka ljudskih prava i otvorena izložba u okviru prijekta “Cube – Every person can make a difference“, koji od oktobra prošle godine realizuju C31 - Centar za razvoj kulture dečjih prava i Raoul Wallenberg Academy iz Stokholma, uz podršku Švedskog Instituta i Ambasade Švedske u Beogradu.

Kragujevac je, uz Beograd, jedini grad u Srbiji koji je dobio "Kocku ljudskih prava", a imaju ih brojni gradovi Švedske, Njujork, Pariz i Budimpešta.

Izložba pod nazivom “Cube“ otvorena je u prisustvu Joakima Verna, zamenika ambasadora Švedske u Srbiji.

Projekat “Cube“ u Kragujevcu, tokom 7 meseci, okupio je grupu od 30 učenika iz osam osnovnih i srednjih škola, a tema kojom su se bavili u okviru projektnih aktivnosti kao što su predavanja, radionice, seminari, bila je pitanje slobode i slobode izražavanja (član 14. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima). Glavna projektna aktivnost bila je konstruisanje Cube – Kocke ljudskih prava (dimenzija 2x2x2 m3) koja predstavlja izložbeni prostor za ideje, poruke i kreativne radove koji su nastali na radionicama. Kocka ljudskih prava sa izožbom je postavljena u dvorištu Narodnog muzeja.