Kultura

Kragujevačke ustanove kulture izložbom o Jovanu Stejiću prvi put u Galeriji SANU

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Nedelja, 09 09 2018

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti u Beogradu u utorak u 18 časova biće otvorena Izložba o dr Jovanu Stejiću (1802-1854), prvom doktoru medicine u obnovljenoj Srbiji, dvorskom lekaru Miloša Obrenovića i, što posebno izdvaja njegovu ličnost i rad, prvom sekretaru Društva srpske slovesnosti, koje je bilo preteča Srpske akademije nauka i umetnosti. Zložba je nastala kao rezultat projekta Istorijskog arhiva Šumadije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, gradom Kragujevcom i Savezom Srba u Rumuniji.

Autori ove izložbe, koja je već gostovala u nekoliko gradova Srbije, kao i u Kragujevcu, su Nenad Karamijalković (konzervator-istraživač Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac) i istoričar Slavko Stepanović (arhivista i rukovodilac Službe Depoa u Istorijskom arhivu Šumadije Kragujevac).

Izložba i prateća knjiga o ovom uticajnom naučniku o čijem je radu srpska javnost malo znala, nastala je kao rezultat projekta Istorijskog arhiva Šumadije Kragujevac, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, gradom Kragujevcom i Savezom Srba u Rumuniji.

Ono što posebno pridaje važnost i ozbiljnost ovom kulturnom događaju, prema rečima Slavice Jaglićič, direktora Istorijskog arhiva Šumadije, jeste i činjenica da naša ustanova, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, kao dve uticajne institucije kulture u Kragujevcu, nisu do sada predstavljale svoje izložbe u galerijskim prostorima SANU.

Izložba će biti otvorena do 29. septembra.