KulturaFoto: arhiva

Počinje Festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma KRAF (Program)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 27 09 2018

Festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma: Kraf, 12. po redu, održava se 28. i 29. septembra u Domu omladine, pod sloganom „Kraf kontinuiteta“, koji simbolično predstavlja entuzijazam osnivača i organizatora da nastave sa njegovom tradicijom, uprkos finansijskim teškoćama.

Festival počinje u petak, u 19:00 u galeriji Doma omladine čitanjem obrazloženja predsednika žirija i selektora KRAF-a, Dejana Dabića, filmskog teoretičara iz Niša o ovogodišnjem laureatu jedinstvenog priznanja za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

Potom će publici premijerno biti prikazan kratki dokumentarni film “Isti” reditelja Dejana Petrovića iz Požege. „Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Film „Isti” je premijerno prikazan u novembru 2017. na najznačajnijem filmskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, a potom na brojnim festivalima širom sveta. Dobitnik ukupno osam nagrada.

Program se nastavlja projekcijama filmova: „Ringišpil“ Luke Popadića, „Dolina vladara“ Efima Graboja, „Ukras sveta“ Stefana Krasića. Film „Ringišpil“ prati srpsko pevačko društvo „Raspevane Požežanke“ – entuzijastične bake pune života koje sa nama dele svoju svakodnevicu. Film „Dolina Vladara“ predstavlja poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom staračkom domu na vrhu planine iznad Užica, koji predstavlja mesto najbliže raju. Film „Ukras sveta“ pripoveda priču o običnim ljudima, porodici Pečenković iz Preljine i njihovih dva para blizanaca koji su im životna pokretačka snaga. 

Druge festivalske večeri, koja takođe počinje od 19 sati, na programu je premijera dokumetnarnog filma „Unuk“ Aleksandra Reljića. Ova potresna antiratna priča govori o preživeloj logorašici Evi Mozes Kor, koja simbolično usvaja Rajnera Hesa, unuka komandanta zloglasnog nacističkog logora Aušvic. Kraf zatvara aktuelni dokumentarac o Žarku Zrenjaninu autora Baneta Markuša.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.