Kultura

Predstavljanje romana „Šahista“ Mirjane Marković

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 05 03 2019

Roman „Šahista“ autorke Mirjane Marković biće promovisan sutra od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

Mirjana Marković je rođena 1965. godine u Osijeku. Diplomirala na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu, odsek istorija i stekla zvanje profesora istorije „master istoričar.“ Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kao stipendista Konrad Adenauer –Stiftung Foundation specijalizirala na odseku za Političke partije i izbore i stekla zvanje strukovnog politikologa i specijaliste za političke partije i izbore. Trenutno je zaposlena u Gradskoj upravi za kulturu, sport i omladinu u Sremskoj Mitrovici. Režirala mnogobrojne pozorišne predstave i vodila dramski studio „Ars“ pri centru za kulturu Sirmijumart. Takođe bila autor i menadžer projekata koji su realizovani preko Fonda za otvoreno društvo, Save the children, EAR, Help, Agencije za energetsku efikasnost Srbije i dr. Bila generalni sekretar Lokalnog veća Evropskog pokreta u Sremskoj Mitrovici. Uvela fakultativnu nastavu na romskom 2001. u školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici u kojoj je bila direktor, a nastava se i danas izvodi. Režirala je pozorišne predstave: „Kapetan Džon Piplfoks“ Duško Radović i „Krvave svadbe“ F. G. Lorke u kojima su glumili Romi, članovi Društva za kulturu i prosvetu Roma „Bare Jaga“ iz Mačvanske Mitrovice. Objavila je devet knjiga poezije: „Otkrivanja duše“ 2005., „Paučina užitka“ 2006., „Budi mi jutro“ 2007., dvojezičnu knjigu romskih pesama štampanu na srpskom i romskom jeziku „Velike vatre –Bare jaga“ 2008.godine čije štampanje je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, „ Noć bojim u plavo“ 2009.g., dvojezičnu knjigu pesama na srpskom i japanskom jeziku „Inficiran ljubavlju“, knjigu poezije „ Vajar“ 2012.godine, „ Čokolada i vino“ 2017 g., „Moćne žene ljubavlju zbore“ 2017.g. čije štampanje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i romane „ Intrigantno škakljivo“ 2011 , „ Klik“ 2015. godine i „Šahista“ 2018 .godine. Autor mnogobrojnih recenzija poznatih pisaca, zastupljena u više književnih časopisa, antologija poezije u Srbiji, Republici Srpskoj, Francuskoj, Indiji, Turskoj i drugim državama.. Posredstvom Ambasade Republike Srbije 2011. godine poklonila 200 knjiga „Inficiran ljubavlju“ narodu Japana kao vid pomoći kroz kulturu za katastrofu koja ih je zadesila.

Učestvovala i na Festivalu poezije u Istanbulu gde je pored predstvaljanja svog književnog rada govorila i o borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji. Predsednik je Književne zajednice Sremska Mitrovica, član Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine i član Udruženja književnika Srbije. Poezija prevedena na nemački, turski, engleski, švedski, francuski, bugarski, japanski, rusinski, portugalski, bengalski , romski i urdu jezik .Dobitnik nagrade „ Misaonik“ , nagrade „ Lirski pečat“ za knjigu poezije „Vajar“ i nagrade za očuvanje književne baštine „ Zlatni slovovez“ Društva umetnika „ Slava“ iz Niša.

U okviru projekta „Beračice“ osmišljenog od strane Instituta za umetničku igru iz Beograda i Galerije slika „ Sava Šumanović“ iz Šida glumila Romkinju i govorila stihove iz knjige „Velike vatre“ u predstavi-performans „ Igra Save Šumanovića –Beračice“ 2015.