Skver

Cimet koristan u borbi protiv raka

Autor: infokg.rs
20:00 | Utorak, 08 03 2016

Cimet usporava širenje raka, štiti od srčanih bolesti, ima protivupalna svojstva, a odličan je i za gubitak kilograma.

Ovo je deset razloga zašto ga treba jesti svakodnevno:

1. Pun je antioksidanasa, koji su neophodni u borbi protiv slobodnih radikala. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida, koji mogu da oštete krvne sudove, a povećava nivo dobrog holesterola, koji uništava onaj loš.

4. Reguliše metabolizam, tako da poboljšava osetljivost na insulin, koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu, kao i za transport šećera iz krvi u ćelije.

5. Snižava nivo šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta deluje na ćelije tako da oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali deluje sporije nego sam insulin.

6. Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti, koje karakteriše progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka, smanjuje bujanje ćelija tumora tako što ometa rast krvnih sudova u tumorima, a bez njih se ne mogu širiti normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Naučnicima se čini da cimet deluje toksično na ćelije raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno, za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog sistema uzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah, upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprečava njihov rast, piše "Authority Nutrition".

10. Pomaže pri gubljenju kilograma, posebno je efikasan u kombinaciji s medom. Na primer, prokuvajte pola kašičice cimeta i kašičicu meda u malo vode (oko 1,5 decilitara). Pola te tečnosti popijte ujutru na prazan želudac, a pola pre spavanja, i tako svaki dan.

(Authority Nutrition)