SkverFoto: unsplash.com

Kako pravilno skladištiti namirnice u frižideru?

Autor: Srbijanka Stanković
14:00 | Petak, 26 03 2021

Bez obzira da li se vaša porodica u međuvremenu proširila ili možda očekujete goste pa vam je potrebno više hrane za skladištenje, ponekad može biti pravi izazov da u fridžider koji već imate spakujete sve namirnice koje želite. Naravno, najbolje bi bilo da stari zamenite novim, većim frižiderom. Ali možda to ne možete uraditi jer vam u kuhinji nedostaje prostora za veći uređaj ili jednostavno niste isplanirali budžet za tu namenu. 

Treba da znate da ovaj problem nije nerešiv. Zato pročitajte tekst do kraja – otkrićemo vam nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da u vaš frižider spakujete više namirnica.

Ne stavljajte sve namirnice u frižider!

Prvi korak je u stvari vaša procena da li neke od namirnica koje se trenutno nalaze u frižideru u njemu treba i da ostanu. Postoji puno vrsta hrane koju ljudi po automatizmu odlažu u frižider, a koja zapravo može da se čuva na sobnoj temperaturi i da čak duže sačuva svežinu nego kada se drži u rashladnom uređaju. 

Neke od namirnica koje ne treba čuvati u frižideru su: 

•    Luk i krompir: Ako se krompir i luk drže na tamnom i suvom mestu, mogu trajati mnogo duže nego što bi to bio slučaj da su u frižideru. Šta više, zbog temperaturnih uslova i vlažnosti u rashladnom uređaju, ove namirnice brzo će početi da trule.
•    Paradajz: Paradajz je jako osetljiv na jake mirise, pa ga je zato možda bolje držati u nekoj činiji na kuhinjskom pultu nego u rashladnom uređaju. 
    Bundeva: Nesečene bundeve, posebno one sorte koje imaju deblju koru, mogu da traju mesecima ako stoje u ostavi, dok će se u frižideru znatno brže pokvariti. 
    Dinje: Cele, nenačete dinje, baš kao i bundeve, najbolje je čuvati u ostavi, ili na bilo kom drugom mestu u kuhinji sa sobnom temperaturom. Ipak, imajte na umu da isečena dinja obavezno mora da ide u frižider.
•    Pirinač i pasulj: Ove namirnice se mogu dugo čuvati u hermetički zatvorenim posudama u vašoj ostavi i nije ih potrebno držati u rashladnom uređaju. 

Crisp Zone fioka frižidera

Noviji modeli frižidera renomiranih robnih marki, kao što su Bosch frižideri, na primer,  nude napredne opcije čuvanja hrane i produžavanja njene svežine. Jedna od najpoznatijih je svakako fioka za voće i povrće, odnosno CrispZone fioka (kod različitih proizvođača može imati i različite nazive). 

Korisnici često ne obraćaju pažnju na namenu ovakvih fioka pa ih koriste za odlaganje namirnica kojima nije mesto u njima. CrispZone fioka se obično nalazi u donjem delu frižidera, ali ne poseduju je svi frižideri. Ako želite da u vaš frižider skladištite više voća i povrća i želite da im produžite svežinu, onda možete čak i dokupiti još jedno CrispZone fioku i staviti ih jednu iznad druge. Na taj način ćete povećati kapacitet frižidera kada je u pitanju skladištenje svežeg voća i povrća. 

CrispZone fioka sa podešavanjem vlažnosti bolje će funkcionisati ako je skoro puna. Drugim rečima, ako želite da na najbolji način iskoristite njene benefite, trudite se da uvek bude dobro napunjena. Namirnice u njoj rotirajte na taj način da napred uvek bude hrana starijeg datuma, a dublje, u pozadini fioke, skorije nabavljeno voće i povrće.  

Većinu vrsta povrća, lisnatog povrća i mekanog voća treba držati u CripsZone fioci sa visokom vlažnošću. Povrće obično ne oslobađa puno mirisa, ali gubi puno vlage, pa ako CrispZone fioku podesite na veću vlažnost, očuvaćete povrće svežim duži vremenski period. Neke od namirnica koje na ovaj način treba skladištiti su brokoli, šargarepa, krastavci, jagode i zelena salata.

Sa druge strane, voće spada u namirnice koje obično teže gubi vlagu ali ispušta mirise, pa ako u CrispZone fioci držite samo voće, treba je podesiti tako da u njoj bude niska vlažnost. Neke od namirnica koje se na ovaj način skladište su jabuke, kruške, grožđe, breskve, avokado i sl.

Kutije sa ručkama

Kutije sa ručkama mogu se lakše izvlačiti, što omogućava lakši pristup zadnjem delu vašeg frižidera. Tako ćete obezbediti bolju preglednost i time eliminisati mogućnost da zaboravite na neke namirnice koje dugo stoje u frižideru, a koje se mogu pokvariti i ispuštati neprijatne mirise. 

Kad god je to moguće, skladištite namirnice u originalnom pakovanju

Ako često kupujete namirnice koje su u pakovanju od, na primer, šest komada, nemojte ih automatski otpakivati i stavljati zasebno. Ovakva pakovanja mogu biti odličan način da se dobro slože namirnice u frižideru, a da se pritom ništa ne prospe. Ona su dizajnirana tako da štite namirnice tokom transporta, ali i da bi bila praktičnija za skladištenje. 

Dodatne police

Ako imate pakovanja koja su visoka, stavljajte ih u frižider u položenom položaju. To vam otvara mogućnost postavljanja dodatnih polica. Takođe, police na vratima frižidera možda nisu najbolje mesto za ostavljanje svežeg mleka i drugih namirnica koje su osetljive na temperaturu, ali svakako u njima možete držati gaziranu vodu, začine ili boce sa voćnim sokovima i gaziranim napicima.

Izbegavajte prepunjavanje frižidera

Iako ćete poželeti da iskoristite svaki delić raspoloživog prostora u frižideru, imajte na umu da je normalna cirkulacija vazduha ključna za njegov pravilan rad. Ako isuviše napunite frižider, on neće moći podjednako dobro da ohladi sve namirnice i neke od njih se mogu pre vremena pokvariti.

Na kraju, ako je vaš frižider ipak mali i ne zadovoljava potrebe vaše porodice, možda je vreme da ga zamenite novim, većim i boljim. Danas je tržište preplavljeno raznim modelima i brendovima, uređajima najrazličitijeg kapaciteta i različitog cenovnog ranga, pa lako možete pronaći model koji će najbolje odgovarati vašim potrebama za skladištenjem hrane.