SkverFoto: Pixabay

Koji specijaliteti su omiljeni na prazničnoj trpezi?

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 28 11 2021

Polako dolazi vreme praznika, koje svi sa uzbuđenjem dočekujemo i radujemo se običajima svojstvenim ovom periodu, ali ono što je najvažnije i najlepše tih dana je što smo okupljeni sa svojim najbližima.

U zimskim mesecima su običaji i opšte praznično raspoloženje kod kuće i na ulicama nešto što upotpunjuje porodičnu atmosferu, ali ukusnu hranu i toplinu doma ništa ne može zameniti.

Srbija je poznata po svojoj kuhinji i tradicionalnim specijalitetima koje stranci mogu isprobati u brojnim etno restoranima, međutim, najukusnija je ona hrana koju spremaju naše domaćice. Da li one zaista znaju nešto što kuvari u restoranima ne znaju ili je pomenuta atmosfera zaslužna za poseban ukus jela sa praznične trpeze? 

U nastavku teksta saznajte koja su jela omiljena na prazničnoj trpezi i zbog čega su deo naše tradicije.

Šta je karakteristično za Srbiju?

Bez obzira na ukuse, u vreme praznika se na trpezi moraju naći pojedina hladna predjela koja u Srbiji obeležavaju zimu i postala su deo naše tradicije i nacionalne kuhinje. To su mlečni proizvodi - namirnice koje voli cela porodica, poput kajmaka i sira, suvo meso i ruska salata, koji se jedu danima oko praznika. 

Pihtije, ajvar, turšija i suvo voće su hrana koja se iznosi na sto u domaćinstvima, takođe veoma često, gotovo svakodnevno. Naročito u vreme slava i oko Božića, hrane je u kućama više nego što je potrebno, pa se neretko i spakuje gostima da ponesu, tegla ajvara ili već nešto slično. 

Pored svih navedenih predjela, domaćice vole da ispeku pitu ili proju, ali i da obraduju svoje najmilije kolačima, kojima posvećuju posebnu pažnju.

Koji su omiljeni specijaliteti i zašto?

Opšte je poznato da naš narod voli nešto jaču hranu, pa je shodno tome, meso obavezan i glavni sastojak svakog specijaliteta. Ako meso nije sastavni deo konkretnog jela, onda to i nije jelo, nego prilog.

Jagnjetina i prasetina su standard

Na prazničnoj trpezi retko ima mesta za piletinu, dok manje više sve ostale vrste mesa dolaze u obzir. Jagnjetina i prasetina su standard, mada se ponekad na trpezi nađe i ćuretina ili junetina, a vrlo retko jaretina.

Rebarca se serviraju uz drugo meso ili se ubacuju u jela kako bi dala aromu, dok se partije mesa, kao što su plećka, kolenica i but serviraju kao samostalni specijaliteti. Priprema se obično odnosi na pečenje, uz razne priloge i premaze, a najčešće krompir i mast.

Naravno, naši domaćini najviše vole da ispeku celo jagnje ili prase i da ponude svojim gostima.

Sarmice svi gosti obožavaju

Sarmice sa zeljem, vinovom lozom ili kiselim kupusom su jedan od najspecifičnijih specijaliteta za naše područje. Svi gosti najviše uživaju u sarmama i gotovo da ne postoji niko u Srbiji ko ih ne voli. Omiljene su na prazničnoj trpezi, a služe se uglavnom uz mlečne proizvode, odnosno kiselo mleko, a ponekad pavlaku ili gusti jogurt.

Prebranac i podvarak - prilozi ili glavna jela?

Prebranac i podvarak su obično glavni krivci što se nije pojelo svo posluženo meso, što nije ni čudo, s obzirom na njihov ukus i pikantnost kojom osvajaju. Inače se služe kao prilog uz meso, ali neretko se desi da zamene glavno jelo. 

Šta se sprema za dane posta?

Ne možemo govoriti o zimskim praznicima i slavama, a da ne spomenemo Svetog Nikolu, sveca koga slavi gotovo polovina Srbije. Ono što je važno za našu temu jeste posna trpeza, karakteristična za ovu slavu. Tu su i Badnji dan i Krstovdan, kada se ne dočekuju gosti u tolikoj meri, ali se takođe posti.

Riba služi kao glavna zamena za meso

Naš narod je poznat po gostoprimstvu i veoma je cenjen autoritet domaćina u kućama koje su na glasu. Tako svaki domaćin želi da dočeka goste kako dolikuje, pa pred njih iznese celo jagnje ili prase, ali kada se posti obično je tu šaran, obavezno poveći, kako bi mogao da predstavlja odgovarajuću zamenu.

Dan pred Svetog Nikolu se gotovo sav šaran rasproda, a svi traže krupne primerke, iako je poznato da su manji šarani ukusniji. Takođe, služi se pastrmka, oslić, riblji štapići i fileti od različitih vrsta riba.

Hladna i topla predjela specifična za dane posta

Turšija od različitog povrća se služi u zimskim mesecima, a naročito u vreme posta. Karfiol, krastavčići, šargarepa i paprika su najčešći, ali je naravno uvek najomiljeniji kiseli kupus, neretko posut alevom paprikom. Ajvar, ren i razne vrste salata od celera i drugog povrća, koje se može naći sveže u to doba, gosti vole ili obožavaju, a retko preskaču.

U dane posta se koristi prilika da se prave supe od koprive, cvekle i razne krem supe, odnosno potaži od raznolikog povrća. Tada mnoge domaćice eksperimentišu, pa se u supama nađu i pečurke ili pirinač, a sve u cilju obogaćivanja predjela.

Praznici nam kucaju na vrata. 

Da li već znate koji specijaliteti će se naći na vašoj prazničnoj trpezi?

Izvor: Avokado