Crna čokolada je saveznik dobre linije, smanjuje upale, reguliše krvni pritisak i štiti od kardiovaskularnih bolesti, piše Informer.
Crna čokolada smatra se zdravom poslasticom, sa 70 odsto i više kakaoa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli, koji su umanjuju rizik od srčanih bolesti.
Mnoga istraživanja su već pokazala da crna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti.
Studija objavljena u jednom naučnom časopisu otkrila je da može podstaći i mršavljenje.
Pored toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih sastava za koje se veruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju nivo holesterola.
Flavanoli, takođe, mogu da vas zaštite od oksidativnog stresa i drugih oštećenja ćelija.
Nutricionisti napominju da je kakao bogat kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, i magnezijumom, koji je ključan za pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.
Hrani mozak
Studija objavljena prošle godine pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rešavanju raznih problematičnih zadataka jer, kako naučnici tvrde, kakao reaguje povećavajući dotok krvi u mozak.
Izvor: Informer