SportFoto: kragujevac.rs

Biciklisti krenuli za Mostar

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Sreda, 27 07 2016

Tandem biciklistički maraton “Kragujevac-Mostar 2016“, 13. po redu, krenuo je danas od Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ ka Mostaru. Trasu dugu 400 kilometara preći će 10 biciklista i to tri tandem i četiri solo biciklista. Kragujevčanima su se na današnjem startu pridlužili i prijatelјi iz Kruševca, Leskovca i Čačka.

Ne znam bolјi grad i bolјe mesto odakle bi trka prema Bosni i Hercegovini mogla da krene, od grada Kragujevac kao slobodarskog grada ka Bosni i Hercegovini kao najbližem susedu. Maraton je jedna tradicionalna perfektna ideja koja neguje jedinstvenu kulturu, povezuje jedinstvene lјude i povezuje dva grada Mostar i Kragujevac. Poruke mira i prijatelјstva koje on nosi treba podržati”, rekao je ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji, Lazar Mirkić.

Tandem biciklistički maraton “Kragujevac - Mostar 2016“ održava se u godini kada se obeležavaju dva značajna jubileja, 40. godina od potpisivanja Povelјe o bratimlјenju Kragujevca sa gradom Mostarom i decenija od obnovlјene saradnje ova dva grada.

Kruna ovog višedecenijskog prijatelјstva je marataon koji nas čini bolјim i vrednijim lјudima i koji nam pokazuje kako se dugogodišnje prijatelјstvo neguje, kako se kroz sport pomaže svima, kako se osobe sa invaliditetom i paraolimpijci mogu dokazati, a kako ih mi kao društvo vrednujemo”, izjavila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Do krajnjeg cilјa, biciklisti će zastati u Užicu, Višegradu i Sarajevu, a u Mostar stužu 31. jula, gde će na tradicionalnim 450. visinskim skokovima u vodu sa Starog mosta, Kragujevčani imati pet takmičara.

Startu maratona prethodila je biciklistička trka najmlađih sugrađana iz vrtića “Poletarac“ PU Nada Naumović, a Paraolimpijska akademija “Junior“ koja ove godine obeležava 18 godina postojanja, uručila je zahvalnice svima koji su podržali njenu inicijativu da se izgradi SC “Iskra“, druga zadužbina Delta fondacije.

Maraton organizuju Paraolimpijska akademija “Junior” i Biciklistički klub “Radnički”, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.