Sport

Gigin memorijal u hali “Jezero”

Autor: InfoKG
09:30 | Petak, 13 09 2019

Memorijalni turnir “Aleksandar Gigović Giga”, 13. po redu, biće održan danas i sutra u hali “Jezero“, u organizaciji Sportskog privrednog društva “Radnički”. Na turniru će učestvovati ekipe “Crnuća” iz Ljubljane, “Mladi radnik” iz Požarevac, “Niš” i kragujevački “Radnički”. 

Prvog dana turnira od 17 časova sastaju se Radnički i Crnuća, a od 19 časova igraju Mladi radnik i Niš.

Drugog dana na programu su mečevi za plasman. Za 17 časova planirana je utakmica za treće mesto, dok je finale predviđeno za 19 časova.  

O tome kakav je zapravio bio Giga i koliki je njegov značaj za sve kasnije uspehe Odbojkaškog kluba Radnički govorio je njegov otac Nebojša Gigović.

"Giga je bio sportista koji je zračio svojom pojavom, neko ko je u svojoj kratkoj, ali bogatoj karijeri dosta toga dao kragujevačkoj odbojci. Drago mi je što grad Kragujevac i Odbojkaški klub Radnički već trinaest godina održavaju sećanje na Gigu kroz ovaj turnir. Mog Acu su svi voleli, a posebno navijači „Crveni đavoli“, koji su tri godine zaredom posle njegove smrti na svakoj utakmici pevali pesmu u njegovu čast. To je dokaz njegove veličine i zaista je velika tragedija što je otišao tako mlad, na vrhuncu svoje karijere. Aca je bio sportista za primer, nikada nije zapalio cigaretu, niti popio kafu, a kamoli neki alkohol. Vodio je jedan zdrav sportski život, a za to što mu se desilo još uvek medicina nema pravi odgovor. Ja se nadam da će ova tradicija ostati, jer Giga živi među nama dokle god ga se sećamo", izjavio je sa tugom u glasu Nebojša Gigović. 

Sećanje na Gigu evocirao je i Srđan Pantelić, tada mladi igrač Radničkog, kome je pokojni Gigović najviše pomogao da se adaptira na novu sredinu.

"Ja sam u Kragujevac stigao sa 17 godina i kada sam priključen prvom timu, upravo je Giga bio taj koji je napravio neku vrstu konekcije između nas mlađih i iskusnijih igrača. Pamtim ga po puno lepih stvari i zaista mi nedostaje. Pokojni Dejan Brđović video je u njemu lidera, igrača koji je trebao da bude glavni oslonac ekipe u narednih nekoliko godina. Mislim da on snosi velike zasluge za sve one kasnije uspehe Radničkog. Drago mi je što sećanje na Gigu živi kroz ovaj turnir i verujem da će se ova tradicija nastaviti", poručio je Pantelić.

Podsetimo, odbojkaš Aleksandar Gigović Giga iznenada je preminuo 28. jula 2007. godine na pripremama u Ivanjici za Univerzijadu u Bangkoku. Rođen je 20. aprila 1983. godine u Kragujevcu. Odbojku je počeo a trenira sa 11 godina, a čitavu karijeru je proveo u kragujevačkom Radničkom. Odbojkaški klub “Radnički” je ubrzo nakon njegove smrti doneo odluku da organizuje memorijalni turnir, a prvi je održan 28. septembra 2007.