SportFoto: FK Radnički 1923

Istorijska sezona za šumadijskog stogodišnjaka: Jubilej u znaku uspeha

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 01 06 2023

Sve se nekako poklopilo za Šumadince u godini u kojoj klub sa “Čika Dače” obeležava veliki jubilej – stogodišnjicu svog postojanja. Osmo mesto na kraju ovogodišnjeg prvenstva predstavlja drugi najbolji rezultat “crvenih” u superligaškoj konkurenciji još od osnivanja kluba i ukazuje na to da se Radnički 1923 posle dugogodinjeg tavorenja na fudbalskim marginama polako, ali sigurno staje u red najuspešnijih klubova u Srbiji.

Za samo godinu dana kragujevački superligaš je prešao put od “davljenika” do učesnika plej-ofa i ekipe koja se ravnopravno nadmeće sa najboljim timovima u prvenstvu. Posebno impresionira način na koji su Kragujevčani došli do visokog plasmana na tabeli, uz jednu napadačku, atraktivnu i lepršavu igru, koja je naišla na simpatije ne samo pristalica Radničkog 1923, već i šire fudbalske publike.

Iza nas je mogu slobodno da kažem jedna istorijska sezona, u kojoj je Radnički ostvario drugi najbolji rezultat u superligaškoj konkurenciji od svog osnivanja. Ono što je meni naročito drago, pored naravno plasmana na tabeli koji je iznad svakog očekivanja i predstavlja veliki uspeh za sam klub, jeste to što je Radnički uspeo da se profiliše kao ekipa koja igra jedan dopadljiv, moderan i napadački fudbal, na gol više, i gde svi igrači, kako oni mlađi, tako i oni nešto iskusniji, imaju priliku da iskažu sav svoj potencijal. Zbog toga i ne čudi što je velikom broju igrača tokom igranja u Radničkom tržišna vrednost značajno porasla u odnosu na period pre njihovog dolaska u naš klub”, ne krije zadovoljstvo učinkom “crvenih” u minuloj sezonom sportski direktor Kragujevčana Slavko Perović.

Iako su Šumadinci u proteklu sezonu ušli sa prvenstveno sa namerom da izbegnu grčevitu borbu za opstanak, vremenom su takmičarski apetiti porasli, posebno kada im se otvorila mogućnost plasmana u plej-of.

Naš prevashodni cilj u ovoj sezoni bio je pre svega vezan za opstanak u ligi. Naravno, kako se je sezona odmicala i kako je kvalitet igara bio sve bolji, samim tim nam se pružila prilika da “napadnemo” plej-of. Kada se podvuče crta, mislim da smo zasluženo tu gde jesmo. Igre koje smo pružali protiv najboljih ekipa u prvenstvu, posebno tokom prolećnog dela sezone, daju nam razloga za optimizam i predstavljaju veliku satisfakciju za sav uložen trud u prethodnom periodu”, ocenjuje šef struke Radničkog 1923 Dejan Joksimović.

Za razliku od prošle sezone, kada su u većini duela sa ekipama iz vrha tabele bili u inferiornom položaju, Kragujevčani su se u ovoj sezoni pokazali kao ravnopravan takmac gotovo svim konkurentima u prvenstvenoj trci. To je svakako doprinelo i rastu samopouzdanja kod igrača, koji su znatno odvažnije i odlučnije ulazili u duele sa ekipama iz gornjeg doma.

Trener Joksimović i ja smo tokom sezone često igračima ponavljali parolu „Poštujmo svakoga, ne bojimo se nikoga.“ Očigledno da su je igrači shvatili na najbolji mogući način, što nas je i dovelo u situaciju da budemo u najmanju ruku egal, ako ne i bolji u duelima sa ekipama koje su visinom budžeta i kvalitetom igračkog kadra daleko ispred nas. Iskreno se nadam da će ovo postati neka vrste prakse i u budućnosti i da će naš Radnički ostati „tvrd orah“ za većinu ekipa u ligi”, veruje sportski direktor Perović.

Nezaobilazan faktor rezultatskih uspeha “crvenih” u protekloj sezoni bili su njihovi najverniji navijači “Crveni đavoli”, koji su svojom podrškom sa tribina davali vetar u leđa izabranicima trenera Dejana Joksimovića na svakoj utakmici.

Zahvalio bih se našim navijačima “Crvenim đavolima” i svim ljudima koji vole Radnički na bezrezervnoj podršci i strpljenju koje su imali za stručni štab i ekipu u ovoj sezoni. Ja sam još ranije naglasio da su upravo navijači Radničkog onaj ključni faktor koji čini ovaj klub velikim i apsolutno stojim iza tih svojih reči”, naglašava Perović.

Postavlja se pitanje mogu li Kragujevčani u narednoj sezoni da naprave dodatni iskorak i stanu u red kandidata za dobijanje evropskih viza. To, prema rečima trenera Joksimovića, prvenstveno zavisi od finansija, odnosno raspoloživog budžeta za angažovanje pojačanja.

Mislim da smo svi svesni činjenice da je novac već odavno preuzeo bitnu ulogu ne samo u sportu, već i u životu. Ja sam u par navrata već isticao da Radnički ima jedan od najmanjih budžeta u ligi, što ne znači da se mi ne trudimo da u tim okvirima u kojima funkcionišemo izvučemo najviše. Međutim, za neki ozbiljniji plasman na tabeli neophodan je jedan dodatni iskorak, kako u pogledu ulaganja u infrastrukturu, tako i u tim. Iskreno se nadam da će se u tom pogledu promeniti nešto na bolje jer Kragujevac kao grad i Radnički kao klub sa stogodišnjom tradicijom i armijom navijača uz sebe zaslužuju taj iskorak”, smatra Josimović.

Fudbaleri Radničkog 1923 su nakon utakmice sa Čukaričkim otišli na zaslužen odmor, a ponovo će se okupiti sredinom juna, za kada je planirana prva prozivka i početak priprema za novu superligašku sezonu koja startuje 22. jula.

Početak priprema predviđen je za 15. jun, tako da će igrači imati oko dve-tri nedelje za odmor. U Kragujevcu ćemo trenirati do 26. juna, a onda se selimo na Zlatibor, gde ćemo boraviti do 10. jula i za to vreme odigrati pet pripremnih utakmica. Po povratku u Kragujevac odigraćemo još jednu kontrolnu utakmicu, koja će nam ujedno biti i generalna proba pred početak novog prvenstva”, otkriva Perović plan i program predstojećih priprema. 

Izvor: FK Radnički 1923