SportFoto: FK Radnički 1923

Radnički iz Beograda doneo vredan bod

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 28 02 2023

Veliki podvig fudbalera Radničkog 1923 koji su se sa gostovanja vicešampionu Srbije i drugoplasiranom timu Mocart Bet Superlige, ekipi beogradskog Partizana, vratili neporaženi – 1:1 (0:1). Kragujevčani su prikazanom igrom na sablasno praznom stadionu u Humskoj apsolutno zaslužili osvojeni bod, mada ne bi bilo nepravedno i da su se u šumadijsku prestonicu vratili sa celim plenom.

Desilo se i to čudo. Kragujevčani su posle više od dve decenije i desetak odigranih međusobnih utakmica uspeli da “otkinu” bod beogradskim “crno-belima”. Ono što je ostavilo možda i snažniji utisak od konačnog ishoda današnjeg susreta u Humskoj, to je igra koja su izabranici trenera Dejana Joksimovića pružili u duelu sa drugoplasiranom ekipom Mocart Bet Superlige. Na stranu to što je “parni valjak” debelo zaglibio u blatu, ali se Radnički 1923 danas pokazao kao taktički pismena i organizovana ekipa, koja zna šta želi i ima određenu filozofiju igre od koje ne odstupa bez obzira na ime i reputaciju protivnika.

Loš “tajming” utakmice doveo je do bojkota najvatrenijih pristalica oba tima, pa je utakmica na stadionu Partizana odigrana u kamernoj atmosferi, pred svega par stotina promrzlih gledalaca, koji, istina, nisu mogli biti preterano zadovoljni kvalitetom fudbalske predstave.

Odličan udarac Brazilca Evandra u 2. minutu utakmice, praćen efektnom paradom golmana Partizana Aleksandra Popovića, pokazao je da “crveni” u Humsku nisu došli sa namerom da “parkiraju autobus” ispred svog šesnaesterca, već sa željom da se nadigravaju sa favorizovanim domaćinom i da na taj način pokušaju da dođu do preko potrebnih bodova.

Iako su Kragujevčani u par navrata uspevali brzom razmenom pasova da napipaju pukotinu u odbrani Partizana, nedostajalo im je dovoljno odlučnosti u završnici da konkretizuju akcije. Klasičan primer za to je situacija iz 11. minuta, kada se kapiten Radničkog 1923 Miloš Vidović našao u odličnoj poziciji pred golom domaćina, ali je oklevao sa završnim udarcem.

I nakon primljenog gola izabranici trenera Dejana Joksimovića nisu odustajali od svoje igre kratkih pasova, koja je, zanimljivo, decenijama unazad bila zaštitni znak upravo beogradskih “crno-belih”. Brazilac Evandro, koji je usled odsustva Nigerijca Činedua zbog povrede zadnje lože, prekomandovan u sam špic napada, lepo je u 20. minutu proigrao Stefana Čolovića, koji u situaciji “jedan na jedan” sa Popovićem pogađa samo stativu, mada je pitanje da li bi i u slučaju da je zatresao mrežu “crno-belih” taj pogodak bio priznat, s obzirom da je jedan do Tomićevih pomoćnika signalizirao da je nekadašnji ofanzivac beogradskog Čukaričkog bio u ofsajd poziciji.

Sam finiš utakmice doneo je nešto agilniju igru domaće ekipe, ali se rezultat do poslednjeg zvižduka sudije Tomića nije menjao.Kragujevački superligaš je tako došao do izuzetno vrednog boda, koji mu je omogućio da sačuva osmo mesto na prvenstvenoj tabeli i stekne bod prednosti u odnosu na lazarevačku Kolubaru.

"Drago mi je što je upravo ova generacija igrača Radničkog prekinula tu “crnu seriju” u međusobnim susretima sa Partizanom. Mislim da smo po prikazanoj igri zaslužili da ostvarimo čak i povoljniji rezultat, ali su nas neka loša rešenja u završnoj trećini terena sputala u tome. U svakom slučaju, igre koje smo prikazali u protekle četiri utakmice daju nam dovoljno razloga za optimizam pred naredni susret sa ekipom TSC-om, u kome ćemo pokušati da dođemo do prvog prolećnog trijumfa", istakao je u izjavi nakon utakmice Dejan Joksimović, šef struke kragujevačkog superligaša.

Strateg Kragujevčana izrazio je svoje žaljenje što današnjoj utakmici na stadionu u Humskoj nisu prisustvovali najverniji simpatizeri Radničkog 1923 “Crveni đavoli”, kojima je ujedno i posvetio osvojeni bod u susretu sa “crno-belima”.

"Jako mi je žao što danas nije bilo više publike na tribinama, a posebno naših vernih navijača “Crvenih đavola” da svi zajedno proslavimo osvajanje ovog vrednog boda. Zbog toga bih ovaj osvojeni bod posvetio njima i ujedno ih pozvao da nas podrže u narednoj utakmici protiv TSC-a na “Čika Dači”, dodao je Joksimović.

Neće Šumadinci imati mnogo vremena za odmor, s obzirom da ih već u četvrtak očekuje okršaj sa trećeplasiranim TSC-om na “Čika Dači”, a odmah zatim i gostovanje odličnoj ekipi Novog Pazara, koja je u poslednja četiri kola osvojila deset od mogućih dvanaest bodova.

Izvor: FK Radnički 1923