Sport

Univerzitetska 3x3 reprezentacija na EP u Hrvatskoj

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Utorak, 12 07 2016

Univerzitetska 3x3 reprezentacija učestvovaće od 22. do 27. jula na Evropskom prvenstvu u Rijeci u Hrvatskoj. Kragujevačku delegaciju predvodi predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca, ali i član borda Košarkaškog saveza Srbije zaduženog za 3x3 sport u Srbiji, Nenad Tanasijević. Na teren će izaći kapiten Filip Lalović, Ivan Nedeljković, Miloš Tripković i Nikola Kostić.

"Kada vidite sve naše dosadašnje uspehe odlazimo kao jedni od favorita, mi naravno i ne bežimo od toga, ali kada pogledate spisak učesnika gde su sve renomirani Univerziteti iz cele Evrope, a koji je ove godine porastao na broj od 22. tima ne želimo ništa unapred ništa da pričamo. Jednostavno, radićemo ko i uvek”, rekao je Tanasijević. 

Univerzitetska 3x3 reprezentacijaaaa

Naglašava da odlaze motivisani i nadaju se da su dovoljno spremni i kadri da urade nešto veliko.

"Napravili smo malo izmenjen roster ovog puta. Osim Filipa i Ivana ostali nemaju iskustva sa velikih univerzitetskih takmičenja što opet ne smanjuje našu snagu. Treba istaći da su svi igrači, pored toga što su dobri studenti i igrači košarkaškog kluba "Radnički 1950". Smatram da se već dobro poznaju ali i treba znati da odlazimo bez klasičnog centra. To može biti i naša prednost ili mana. Ako budu ispunili sve što treba, nadam se da će biti naša velika prednost, jer je ova igra je zaista specifična", kaže Tanasijević.

Za Filipa Lalovića ovo će biti poslednje univerzitetsko takmičenje.

"Od starta kad smo pričali za sam odlazak na prvenstvo, cilj nam je bilo finale, jer finalisti sa ovog prvenstva od ove godine odbezbeđuju učešće u Svetskoj univerzitetskoj ligi koje se organizuje u Kini. Iskreno se nadam da ćemo to i ispuniti, a posebno će mi biti drago ako se oprostim na ovaj način", rekao je Lalović.

Univerzitetski sportski savez Kragujevca sam snosi sve troškove učešća, koji uopšte nisu mali kad su međunarodna takmičenja u pitanju.

Svi znamo da je za međunarodni program zadužen naš matični savez - Univerzitetski sportski savez Srbije i on za to svojim programom participira i dobija sredstva od Ministratva omladine i sporta Republike Srbije. No, eto kao verovatno i mnogi drugi šampioni u našoj zemlji prinuđeni smo na sami sebe, ali i ne želimo da kukamo. Sreća je samo što imao dobru i veoma uspešnu saradju sa gradom Kragujevcem pa donekle uspevamo da prevaziđemo sve prepreke na ovom putu", zaključio je Tanasijević.

Na put za Hrvatsku krenuće i još jedan član Univerziteta u Kragujevcu, student Medicinskog fakulteta, Lazar Filipović, koji će učestvovati u disciplini para-plivanje.

Kragujevac je odavno prepoznat po 3x3 sportu, pored toga što je organizovao Svetsko i Evropsko univerzitetsko prvenstvo kao i 5 FIBA turnira u sklopu 3x3 državnog prvenstva Srbije, naš grad je poznat i po najuspešnijoj 3x3 univerzitetskoj reprezentaciji na Svetu. Kragujevčani su osvojili četiri medalje na isto toliko međunarodnih prvenstva. Zlatna medalja na 1. Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Kragujevcu 2012., srebrna medalja na 1. Evropskom prvenstvu u Roterdamu 2013., bronzana medalja na 2. Svetskjom prvenstvu u Salvadoru u Brazilu 2014. godine. i zlatno odličje osvojeno je na 2. Evropskom prvenstvu u Kragujevcu 2015.