Kultura

Izložba “Misaona vasiona” u “Mostovima Balkana”

Autor: InfoKG
11:30 | Sreda, 06 06 2018

Izložba “Misaona vasiona” Simonide Filipove Kitanovski biće otvorena sutra od 20 časova u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana. Kragujevčani će biti u prilici da ovu izložbu pogledaju do 21. juna. 

Iz začaranih morskih dubina do nedostižne vasione dešava se čudesni svet koji nam umetnica Simonida Filipova-Kitanovski otkriva sa radošću, postepeno, ostavljajući posmatrača željnog njenih budućih dela u kojima će pronalaziti ono što se u prirodi ne može naći. Lakim i sofisticiranim crtežom, jakim akcentima i lazurnim fluidima ona uobličava svetlost, život i misao. Snaga kojom Simonida intuitivno deluje na podlogu je odraz subjektivnog doživljaja objektivne realnosti i slobodnog ekspresivnog odnosa prema tom eksplicitnom postupku. Sav taj čin realizacije svog dela, bilo da je u pitanju gvaš, tuš, pastel, bilo da je ulje, Simonida odlučuje da svoje emocije brzinom munje prosipa po podlozi dopuštajući  da  i interaktivnim putem "radni materijal", boja i ostali likovni elementi  njoj pomognu i urade deo posla koji ona suptilno očekuje u svom biću. To se i dogodi izrazito dobro, jer je ona inicirala i učinila prvi korak i dala put da ti elementi rade za nju i njenu poetiku. Kao i kod mnogih umetnika prethodi joj period obavezne kontemplacije”, izjavila je umetnica Tanja Nikolajević Veselinov.  

Umetnica Simonida Filipova-Kitanovska rođena je 1965. u Skoplju. Diplomirala je na Fakultetu za likovne umetnosti u Skoplju 1988. godine u klasi profesora Dimitra Kondovskog i Rodoljuba Anastasova. Samostalno je izlagala 28 puta i  na više od sto grupni izložbi u Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, SAD, Nemačkoj, Bugarskoj, Australiji, Rumuniji, Jermeniji, Grčkoj, Portugaliji, Bosni, Tajlandu, Kanadi, Indiji, Italiji... Dobitnik je sedam nagrada za slikarstvo, učesnik je brojnih internacionalnih likovnih kolonija, izvela više performansa i instalacija, bavi se video artom i takođe radi kao ilustator za književna izdanja. Član je  DLUM-a  (Društvo likovnih umetnika Makedonije) od 1988.