InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: GMO, Veselinović, bazeni, misterija, vojnik, Interzum, Fiat, Ibis, maturanti, saobraćajka...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 26 05 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Kragujevčani uputili zahtev: Formirati Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO, Veselinović reizabran za dekana Ekonomskog fakulteta, startovala rekonstrukcija otvorenih bazena - radovi i na Šumaričkom jezeru, kragujevačka apelacija rešila više od 333.000 predmeta u 2018., pronađena mumufucurana u stanu posle tri godine, regionalni trijumf studenata kragujevačkog Pravnog fakulteta na Moot Court takmičenju u Banjaluci, i naš grad ima svog Vulina – predsednik Skupštine grada otišao u vojsku, ovdašnji Univerzitet obeležio 43 godine postojanja, kragujevačke kompanije na vodećem svetskom sajmu “Interzum” u Nemačkoj, Kragujevac promovisan u Grčkoj, Centar za obrazovanje “Ibis”: Učenje stranih jezika po svetskim standardima, uz mogućnost zapošljavanja, maturanti sa policijom čistili Veliki park, saobraćajka, protest...

Javno okupljanje "Srbija bez GMO" održano je 18. maja u Velikom parku, četvrtu godinu zaredom, kao deo međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta", a sada i protiv Bajera, nemačkog giganta koji je kupio ovu američku korporaciju. Sa skupa je upućen zahtev da se formira Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO. Opširnije ovde: Kragujevčani uputili zahtev: Formirati Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO

Profesor doktor Petar Veselinović ponovo je izabran za dekana Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta, odlukom Nastavno-naučnog veća i Saveta ove visokoškolske ustanove. Veselinović će ovu funkciju obavljati do 1. septembra 2022. Opširnije ovde: Veselinović reizabran za dekana Ekonomskog fakulteta

Na otvorenim bazenima i Šumaričkom jezeru u toku su pripreme za predstojeću kupališnu sezonu, koja bi trebalo da startuje 16. juna, ukoliko to vremenski uslovi dozvole. To je izjavio je direktor Sportsko privrednog društva "Radnički", Bojan Ilić, pod čijom su ingerencijom od nedavno i kragujevačka kupališta. Pripreme podrazumevaju košenje trave, zamenu poličica, ali i kompletnu rekonstukciju tribina. Iz SPD “Radnički” naglašavaju da će cena ulaznice za otvorene bazene biti, kao i prethodnih godina, 200 dinara. Dodaju i da je plan da se ponovo uvede termin za noćno kupanje na otvorenim bazenima, na kojima će tokom leta biti organizovane brojne manifestacije. Opširnije ovde: Startovala rekonstrukcija otvorenih bazena, radovi i na Šumaričkom jezeru.

U svim sudovima sa područja Apelacionog suda u Kragujevcu u 2018. godini rešeno je ukupno 333.710 predmeta. Smanjen je broj nerešenih u odnosu na 2014. godinu, kao i starih prvostepenih predmeta u osnovnim sudovima i skraćeno vreme potrebno za rešavanje predmeta. To znači da su zabeleženi pozitivni trendovi u radu svih sudova na ovom području, zaključak je godišnjeg izveštaja o radu svih sudova koji pripadaju kragujevačkoj apelaciji za prethodnu godinu. Najveći izazov u radu je nedostatak sudija. Opširnije ovde: Kragujevačka apelacija rešila više od 333.000 predmeta u 2018. godini, smanjen broj nerešenih.

Sedamdesettrogodišnja Zorica Miletić pronađena je mrtva u svom stanu u Ulici Kneza Miloša 23, u utorak u popodnevnim satima. Ztečena je kako leži u krevetu pokrivena do brade, što je za portal Glas Šumadije potvrdio inspektor Policijske uprave koji je bio angažovan na uviđaju. Takoreći žena je bila mumificirana, što potvrđuje sumnje da je odavno preminula. Tako je rešena i enigma žene kojoj se od pre tri godine gubi svaki trag. Ostala je jedino misterija ko je, kada  i zbog čega na nadgrobnom spomeniku porodice Miletić ispod Zoričine slike uklesao 2046. godinu. Opširnije ovde: Pronađena mumufucurana u stanu posle tri godine, na porodičnom spomeniku joj urezana 2046. kao godina smrti!

Studenti Pravnog fakulteta kragujevačkog Univerziteta pobedili su na Regionalnom Moot Court takmičenju iz oblasti ljudskih prava, održanom u Banjaluci u organizaciji Civil Rights Defenders. Ovom pobedom kragujevački tim se plasirao u veliko finale, koje će biti održano u Strazburu krajem ove godine, a nadmetaće se sa pobednikom nordijske lige. Opširnije ovde: Regionalni trijumf studenata kragujevačkog Pravnog fakulteta na Moot Court takmičenju u Banjaluci.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović započeo je služenje vojne obuke u kasarni u Valjevu, gde će biti do 3. juna, saznaje ekskluzivno InfoKG. Opširnije ovde: I KRAGUJEVAC IMA SVOG VULINA: Ko je od čelnika grada otišao u vojsku?

Uvođenje novih studijskih programa, nastavak izgradnje Centara izvrsnosti i otvaranje Legata Nikole Koke Jankovića samo su neke od aktivnosti koje će Univerzitet u Kragujevcu realizovati tokom ove godine. To je poručeno sa svečane akademije održane u zgradi Rektorata povodom obeležavanja krsne slave, Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, i 43 godine postojanja Univerziteta u Kragujevcu. Opširnije ovde: Univerzitet u Kragujevcu obeležio 43 godine postojanja.

Kragujevačke kompanije TARA Concept i Sunce Marinković nalaze se među šest srpskih firmi koje predstavljaju proizvodni program na vodećem specijalizovanom Svetskom sajmu nameštaja i enterijera “Interzum”, koji se održava u Kelnu, u Nemačkoj. Promociju srpskih kompanija iz sektora drvne industrije na specijalizovanom sajmu „Interzum“ organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva (EEN). Opširnije ovde: Kragujevačke kompanije na vodećem svetskom sajmu “Interzum” u Nemačkoj

Grad Kragujevac je nizom manifestacija promovisao turističke potencijale, kulturno-istorijske spomenike i prirodne lepote Šumadije u Grčkoj, tačnije u Solunu, Larisi i Atini. Promocija je upotpunjena i umetničkim programom i specijalitetima naših krajeva. Iz Gradske turističke organizacije Kragujevac poručuju da su zadovoljni rekacijama ljudi koji su prisustvovali promocijama u Grčkoj. Opširnije ovde: Kragujevac promovisan u Grčkoj.

Radnici fabrike “FCA Srbija“ veoma su zabrinuti posle saznanja iz pojedinih medija da će menadžment kompanije od nadležnog Ministarstva uskoro zatražiti saglasnost da još 95 dana budu na plaćenom odsustvu, pored zakonom dozvoljenih 45 dana, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike. Opširnije ovde: Radnici Fiata zabrinuti zbog najave dodatnih 95 dana odmora

U Centru za obrazovanje “Ibis” Kragujevčani su u prilici da, po povoljnim cenama, pohađaju kurseve engleskog, nemačkog, španskog, francuskog i italijanskog jezika, dok je strancima koji borave u našem gradu omogućeno da nauče srpski jezik, i sve to uz specijalizovane predavače sa decenijskim iskustvom. U okviru ovog centra funkcioniše i “Ibis 4 kids” u kome je najmlađima omogućeno da na zabavan i kreativan način uče engleski i nemački jezik. “Ibis” je omogućio i polaznicima kursa nemačkog jezika medicnske struke da lakše dođu do posla u toj zemlji posredstvom agencije “Vispero-GmbH” iz Bona. Iz "Ibisa" poručuju da planiraju i da uvedu nove strane jezike, pa su u potrazi za profesorima ševdskog, norveškog i kineskog jezika. Opširnije ovde: Centar za obrazovanje “Ibis”: Učenje stranih jezika po svetskim standardima, uz mogućnost zapošljavanja.

U okviru projekta “Matura 2019”, održana je ekološka akcija “Za lepši i čistiji Kragujevac” tokom koje je oko 25 maturanata i profesora iz Prve tehničke, Ekonomske i Medicinske škole i pripadnika ovdašnje Policijske uprave čistilo Veliki park. Opširnije ovde: Za lepši i čistiji Kragujevac: Maturanti sa policijom čistili Veliki park.

Nesvakidašnja saobraćajna nezgoda dogodila se u naselju Stanovo kada je automobil sleteo s puta, preleteo ogradu, uleteo u dvorište kuće i prevrnuo se pritom na krov! Opširnije ovde: STRAVIČNA SAOBRAĆAJKA: Automobil sleteo s puta, uleteo u dvorište i prevrnuo se na krov! 

Dobro veče i govor koji je usledio čulo je svega pedesetak učesnika protesta "1 od 5 miliona" održanog u Kragujevcu po 21. put. Opširnije ovde: Protest načisto PUKAO: U Kragujevcu "masa" 50 ljudi

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.