KulturaFoto: muzej.org.rs

Izložba “Akvizicije 2016 - 2017.” u Narodnom muzeju

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 21 12 2017

Izložba “Akvizicije 2016 - 2017.” biće otvorena sutra od 18 časova u galeriji Narodnog muzeja. Na izložbi će biti predstavljeno 15 umetničkih dela od devet umetnika, kojima je uvećana Zbirka Odeljenja za istoriju umetnosti ove ustanove kulture tokom prošle i ove godine. 
    
Reč je o delima umetnika Simeona Roksandića, Dragana Panića, Ivana Arsenijevića, Ivana Jovanovića, Milice Antonijević, Tatjane Radonjić, Đorđa Arnauta, Željka Momirova i Vladimira Rankovića. 

Zbirka skulpture je uvećana za četiri rada  - dva od gipsa iz Zbirke skulpture  odlivena su u bronzi sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije (u Malom likovnom salonu su  izlagani i gipsevi i bronze 2014. godine iz početne faze ovog projekta). Ovaj projekat je sada završen, tako što su sredstvima  Ministarstva kulture dva rada u gipsu odlivena u bronzi - još jedan rad Simeona Roksandića  bista Radomira Putnika i još jedan rad Dragana Panića – poslednji treći u nizu aktova , koje je Muzej dobio u gipsu -  tako smo zaokružili ovaj projekat koji je trajao od 2009. godine i čija je realizacija tekla kroz tri faze. 

Skulptura u drvetu Želјke Momirov - U nizu, treći je rad ove značajne srpske vajarke u našoj muzejskoj Zbirci, s tim što je ovaj najnoviji, već našao svoje mesto  na Stalnoj postavci Muzeja Savremenog likovnog stvaralaštva 20.veka i to -  na zidu.

Vajar Đorđe Arnaut i njegov diptih Obelisk XVIII - novina  su i autor i delo u Zbirci. 

Za Zbirku slikarstva otkuplјena su  dela: triptih Dan mladosti  Ivana Jovanovića i slika Iz dubina – eho vode Milice Antonijević, a  akademska grafičarka Tatjana Radonjić – poklonila je dva svoja rada za Zbirku grafika. 

Otkupom kolekcije od pet fotografija iz ciklusa „Some Cities,“ autora Ivana Arsenijevića, započeli smo formiranje Zbirke umetničke fotografije. 

Još jedan autorski doprinos muzejskoj umetničkoj zbirci autora Vladimira Rankovića je njegova ambijentalna postavka „Tuđi prostori,“ , koja sa prethodnim poklonjenim delom predstavlјa u ovom trenutku zaokruženu celinu Rankovićevog autorskog angažmana u  muzejskoj Zbirci.  

Narodni muzej Kragujevac i ovom prilikom zahvalјuje darodavcima koji su svojim poklonima obogatili Zbirke Odelјenja za istoriju umetnosti i na taj način obezbedili sebi zvanično mesto u budućim istraživanjima istorije umetnosti 20. i 21. veka na ovim prostorima. Važno je nabavlјati nova dela za muzejske zbirke , ali je imperativ i brinuti i na pravi način i sačuvati umetničke predmete, kroz različite stručne konzervatorsko-restauratorske intervencije”, saopšteno je iz Narodnog muzeja.