SportFoto: SPD Radnički

Prvi poraz odbojkaša na domaćem terenu

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 19 12 2022

Odbojkaši Radničkog doživeli su prvi poraz na svom terenu ove sezone i to u susretu sa komšijskim rivalom, ekipom Ribnice, u utakmici 11. kola BPŠ Superlige Srbije – 2:3 (25:16, 20:25, 26:24, 20:25, 14:16). Kraljevčani su se ovom pobedom revanširali Kragujevčanima za nedavni poraz u četvrtfinalu Kupa Srbije i preoteli im drugu poziciju na superligaškoj tabeli.

Skoro puna dva sata trajala je žestoka odbojkaška bitka komšijskih rivala na parketu „SBB Jezera“. Dva puta je Radnički imao prednost u setovima, ali na kraju ipak bio primoran da igra taj-brejk, gde je do izražaja došlo ogromno iskustvo odbojkaša Ribnice, koji su nakon punih osam godina uspeli da odnesu bodove iz prestonice Šumadije.

Domaćini su prvi set dobili rezultatom 25:16, pre svega zahvaljujući odličnom servisu. Prednost Radničkog u jednom trenutku bila je čak i dvocifrena (20:10), nakon čega je bilo jasno da gostima nema spasa. Čak ni momenti blagog opuštanja u finišu seta nisu ozbiljnije ugrozili vođstvo Kragujevčana.

Solidno je ekipa trenera Alekse Brđovića delovala i na startu drugog seta, mada je bilo evidentno da je servis više ne služi onako kao u prethodnoj deonici. Mada su kontrolisali rezultat od samog početka seta, Kragujevčani nikako nisu uspevali da stvore neku osetniju prednost koja bi im omogućila da se odlepe od rivala koji im je konstantno „disao za vratom“. Prelomni trenutak koji je odlučio ishod ovog seta dogodio se pri rezultatu 15:14 za Radnički, kada je Ribnica na servis Gajovića napravila mini seriju od tri uzastopna poena i preuzela vođstvo koje više nije ispuštala do kraja ove deonice – 25:20.

Da ih gubitak drugog seta nije previše uzdrmao, odbojkaši Radničkog pokazali su serijom od 6:1 na početku naredne deonice. Međutim, uporni Kraljevčani su do sredine seta uspeli da istope ovaj zaostatak, da bi nedugo zatim stekli minimalno vođstvo (14:13). Tada je stvari u svoje ruke preuzeo kapiten Radničkog Aleksandar Blagojević, koji je sa dva vezana asa vratio svoju ekipu na pravi kolosek (18:14). Međutim, gosti se ne predaju i uzvraćaju izjednačenjem. Prvo je Ribnica blokom Gajevića došla do set lopte (24:23), ali je Radnički poenima Ristića i Blagojevića kreirao završni preokret – 26:24 i 2:1 u setovima za ekipu iz šumadijske prestonice.

U naredna dva seta viđena je lošija igra Radničkog, što je gostima omogućilo da utakmicu reše u svoju korist. Jači otpor Kragujevčana video se u završnom setu kada su stekli prednost od tri poena razlike, ali više od toga nisu mogli.

Kragujevčanima nije pomogla ni maestralna partija kapitena Aleksandra Blagojevića, koji je meč završio sa 29 osvojenih poena, od toga 7 asova. Odlične partije pružili su i Andrej Ristić sa 17 i Davide Kovač sa 16 poena (5 asova).

Mladen Bojović bio je najefikasniji u pobedničkom timu sa 23 poena, IvanTodorović je dodao 18, a Aleksandar Stefanović 11 poena. Ribnica je ovom pobedom preuzela drugo mesto na prvenstvenoj tabeli od Kragujevčana, koji su pali na treću poziciju.

Kragujevčani će u poslednjoj utakmici pre odlaska na prvenstvenu pauzu ugostiti ekipu subotičkog Spartaka, u nedelju, 25. decembra, od 18 časova.

Izvor: SPD Radnički