Sport

Šone Divlji deo tima za istorijski uspeh moto sporta

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 26 09 2017

Kragujevčanin Nenad Petrović Šone iz AMKK Divlji-Kragujevac bio je član AMSS TRB Vidra racing team-a, učesnika na EWC Enduranc World Championchip-u, na stazi Pol Rikard u Francuskoj. Pored njega, u četvoročlanoj ekipi bili su Dalibor Miletić SRB, Veljko Vidić BIH, Brendon Cratu USA. Dobrom vožnjom svakog pojedinca, ekipa je završila na 14. mestu u svetskom poretku timova i 8. na svetskom u klasi superbike.

Kako je Brendon uoči trke polomio ključnu kost, ekipa je morala da pronađe još jednog vozača, a izbor je pao na Marka Jermana koji već dugo vozi, zna sve staze u šampionatu i pravi odlične rezultate.

Dogovor menadžera je bio da Veljko Vidić zbog stare povrede ne vozi, te su ostala tri vozača koja su startovala na trci. Zbog problema za zadnjim točkom već na startu, u boksu, ekipa je bila u zaostatku 40 sekundi, koje je trebalo nadoknaditi u 24 časa. Ipak, brzo su napredovali i imali 46. startnu poziciju od 60 timova.

"To su moto trke izdržljivosti. Trka traje 24 sata, svaki vozač je na stazi sat vremena, pa pravi dva sata pauzu u boksu, gde ima zamenu guma i dolivanje benzina", objašnjava Nenad Petrović i dodaje: "Staza je veoma brza, jer ima pravac od 1.8 kilometara, gde se postižu brzine preko 300 kilometara na čas. Fabrički timovi imaju vrlo brze motocikle koji naravno dolaze do izražaja, ali sam zadovoljan rezultatima, jer privatan tim protiv fabričkih, sa ograničenim sredstvima i mogućnostima, je i više nego dobro prošao, a pritom sam imao i problem sa stomačnim virusom, što mi je dodatno otežavalo takmičenje. Nikad nije u moto sportu postignut veći uspeh od ovoga".