SportFoto: SPD Radnički

Stevanović novi selektor Srbije

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 19 10 2022

Trener Radničkog, Uroš Stevanović, novi je selektor seniorske vaterpolo reprezentacije Srbije, odlučeno je na sednici Upravnog odbora Vaterpolo saveza Srbije, na predlog Stručnog saveta.

Na ovom mestu Stevanović će zameniti Dejana Savića, čiji je prvi pomoćnik bio u periodu od 2014. do 2018. godine i tako postati treći selektor srpske reprezentacije. Prvi je bio Dejan Udovičić (2006-2012), a drugi Dejan Savić (2012-2022), koji je 1. oktobra podneo ostavku.

Stevanović je u Radničkom od 2013. godine. Sa kragujevačkim klubom je u prvoj sezoni igrao finale Lige šampiona, a potom osvojio tri Kupa Srbije i jednu šampionsku titulu. U pretprošloj sezoni predvodio je svoj tim do trona Regionalne lige, čime je Radnički postao prvi srpski tim koji je osvojio to takmičenje.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi u mlađim kategorijama Crvene zvezde, a potom je sa Partizanom, kao Milanovićev pomoćnik, osvojio zlato 2011. i bronzu 2007. u Ligi šampiona. Samostalno je vodio crno-bele 2012. kada je osvojen Super kup. Ukupno, sa Partizanom ima tri prva mesta u Prvenstvu i Kupu Srbije.

Bogato iskustvo ima i sa seniorskom reprezentacijom. U pomenutom tandemu sa Savićem Srbija je osvojila zlato na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu (uz jednu bronzu), tri titule prvaka Evrope, jedan naslov u Svetskom kupu i četiri Svetske lige. Radio je i u stručnom štabu Kazahstana sa kojim je osvojio zlato na prvenstvu Azije i deveto mesto na OI u Londonu.

Posebno zapažene rezultate ostvario je i kao selektor juniorske reprezentacije Srbije. Osvojio je zlato i dva srebra na Svetskom prvenstvu i po jedno zlato na Evropskom prvenstvu i Mediteranskim igrama.

Stevanović je sa Savezom za sada dogovorio saradnju zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu 2024. 

Izvor: SPD Radnički