Info

Filipović: Ulažemo sve napore da izgradnja Centara izvrsnosti bude okončana do decembra 2020.

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 23 08 2019

Još uvek nije poznato kada će tačno biti nastavljena izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevc, izjavio je za InfoKG rektor ovdašnjeg Univerziteta, Nenad Filipović, naglašavajući da se ulažu svi napori da radovi budu okončani do decembra 2020. 

Izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu, koja je počela krajem januara 2016. trebalo je da bude okončana još u martu 2017. Međutim, to se nije obistinilo. Prašinu u javnosti poslednjih dana podigao je “tvit” poznatog genetičara Miodraga Stojkovića koji je naveo da se u svetu značajno ulaže u centre za matične ćelije, dok je rok za završetak Centra za matične ćelije u Kragujevcu „probijen za više od dve godine“

Sa druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević odgovarajući na pitanja novinara tokom jučerašnje posete Kniću rekao je da je izgradnja Centara izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova. 

Ove navode potvrdio je za InfoKG i rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović.

Bilo je planirano da se radovi završe još 2017. godine. Međutim, marta 2017. je promenjena uprava Jedinice za upravljanje projektima, tako da se čekalo na novi Aneks ugovora, kako bi se dala nova šansa nastavku radova. Istina, te godine gradnja jeste nastavljena u jednom manjem procentu, ali nedovoljno za finaliziranje radova jer izvođač radova, građevinska firma "Banković", više nije imao kapaciteta da projekat dovede do kraja. Dalji plan je svakako obnavljanje tendera za izgradnju, jer očekujemo da se jave novi izvođači. Takođe je potrebno odraditi preprojektovanje osnovnog projekta kako bi se određene celine bolje iskoristile”, izjavio je za InfoKG, rektor kragujevačkog Univerziteta, Nenad Filipović. 

Prema Filipovićevim rečima, interes čitave naučne zajednice Univerziteta u Kragujevcu, jeste da se radovi finaliziraju i da Centri izvrsnosti što pre počne sa radom. 

U ovom trenutku ne možemo precizno reći kada će biti nastavljena gradnja, ali je inicijalni rok koji je dogovoren sa Evropskom investicionom bankom bio decembar 2020. godine, i mi ulažemo sve napore kako bi se izgradnja završila do tog roka”, kaže Filipović. 

Podsetimo, objekat površine 11.500 kvadratnih metara, gradi se u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Vrednost ove investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

Izgradnjom Centra izvrsnosti biće omogućeno povezivanje različitih naučnih disciplina – medicine, biologije, biomedicine, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka i biomedicinskog inženjeringa. Pored toga, po prvi put u našoj zemlјi biće stvoreni uslovi za istraživanje, čuvanje i primenu matičnih ćelija. U Centrima izvrsnosti biće angažovani mladi naučni radnici.