Kultura

"Somot i meso" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
11:49 | Utorak, 29 03 2016

Izložba "Somot i meso" Drage Jovanović biće otvorena večeras u Kontakt galeriji Studentsko kulturnog centra od 20 časova.

Izložbu će otvoriti Julka Marinković, istoričarka umetnosti, a posetioci će biti u prilici da razgledaju do 22. aprila.

Draga Jovanović pripada generaciji umetnika koja se školovala i ušla u svet umetnosti i stvaralaštva krajem devedesetih godina, u vremenu obeleženom ratom, velikom ekonomskom krizom i opštim urušavanjem vrednosti u svim sferama društvenog, političkog i kulturnog života zemlje. Zbunjujuća slika stvarnosti, sebe, sopstvenog života i mesta u takvoj stvarnosti reflektovala se tada u nizu apstraktnih slika i crteža sa tekstom, rađenih u maniru bad-art, u kojima umetnica snažno, gestualno ispisanim rečima izražene ekspresivnosti i značenja koja nose kritički angažovane poruke, najavljuje društveno-socijalni kontekst svojih daljih stvaralačkih aktivnosti i interesovanja.

Video radovi kojima se Draga Jovanović predstavlja publici u Kragujevcu, možemo doživeti kao radove introspektivnog karaktera, ali šireg zahvata i značenja. U njima umetnica ispituje odnos spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sopstvene ličnosti, dajući, kao rečima u ranim radovima, sada bitnu funkciju glasu, kojeg shvata kao mesto u kome se telo i duh dodiruju, ali i kao nosioca radnje, odnosno poruke („I am Dragaˮ, „Your Self is a reflection of Myself” i „The wind here is always soothing”). Istovremeno, ovi radovi su svedočanstvo dugotrajnog promišljanja, pažljivih priprema i, što je važno istaći, kontinuiteta stvaranja vlastite poetike čiju konstantu čini osoben estetički minimalizam, odsustvo narativa, dvodimenzionalnost predstave, statičnost kompozicije i perfekcija u realizaciji.

Julka Marinković