SkverFoto: Pexels.com - Ilustracija

Online aplikacije koje vam mogu pomoći da vodite zdraviji život

Autor: Srbijanka Stanković
10:00 | Subota, 12 11 2022

Želite da uvedete zdrave navike, uritmite se sa vežbanjem ili jednostavno počnete da pijete više vode dnevno? Svima nam se dešava da uprkos dobroj volji odustanemo od nekih važnih odluka. Ipak, u savremenom i digitalno nastrojenom dobu postoje neke „prečice“ koje nam mogu koristiti i pomoći na putu do samodiscipline.

Ukoliko imate cilj i motivisani ste da vodite zdraviji život, možete isprobati neku (ili nekoliko!) aplikacija od nebrojeno dostupnih na internetu. Praćenje unosa vode, redovna obaveštenja o hrani koju jedete ili možda merenje krvnog pritiska – postoje mobilne i online aplikacije skoro za svaki aspekt zdravlja. Možda nemate vremena da idete u teretanu, ali u svakom trenutku možete da angažujete trenera online i vežbate kod kuće. Pročitajte kako da iskoristite tehnološke prednosti današnjeg društva i razvijete zdrave navike i izgradite ispunjen život. 

Daylio Journal

Krenimo od osnova! Svi koji žele da prate svoje opšte zdravlje i održavaju ga na optimalnom novou velike koristi će imati od aplikacije Daylio Journal. Uz pomoć ove aplikacije možete da pratite ne samo svoje aktivnosti i navike, već i raspoloženje i zacrtane ciljeve. Praćenje logično vodi kao otkrivanju onih loših obrazaca koji se ponavljaju i zapravo stoje kao prepreka na putu do dobrog zdravlja.

Prema tome, Daylio Joural daje uvid u to kakve su nam misli i raspoloženje tokom dana i na koji način možemo da povećamo osećaj zadovoljstva, a oslobodimo se svih onih negativnih stvari koje nam narušavaju blagostanje. Postavite ciljeve na dnevnom, nedeljnom i mesečnom planu, dodajte koji začin motivacije i posmatrajte kako se vaš život poboljšava iz dana u dan. 

Flo

Namenjena isključivo damama, aplikacija Flo služi kao dosledan podsetnik – pomaže ženi da prati menstrualni ciklus, kalendar ovulacije i sve hormonske promene koje se jave. Ukoliko se redovno i pravilno koristi, odnosno ako se unose vrednosti za svaki od preko 70 parametara - aplikacija može da predvidi naredni ciklus. Naime, uz pomoć Flo žena može da prati telesne signale kao što su glavobolje, obim menstrualnog krvarenja, grčevi, raspoloženje. 

Takođe, ukoliko želite da zatrudnite, planiranje trudnoće može da bude mnogo jednostavnije sa Flo. Pored podataka o plodnim danima, ovulaciji i početku ciklusa, na dnevnom nivou možete računati na stručne informacije, izveštaje i medicinsku pomoć, zahvaljujući velikom timu lekara i zdravstvenih stručnjaka koji stoje iza aplikacije. 

Cronometer

Uvođenje zdravih navika u ishrani postaje mnogo lakše uz proverene podatke i preciznu aplikaciju kao što je Cronometer. U bazi aplikacije postoji više od 80 makro i mikronutrijenta (tačnije 82), pa tako možete dobiti tačan opis hranljivih materija koje ste uneli u telo – dovoljno je da zabeležite šta ste pojeli u toku dana. Za one koji žele da smršaju ili dodaju na kilaži postoji mogućnost kreiranja ciljeva – postavite cilj, plan vežbanja, recepte za jela koja želite da jedete – i pratite napredak. Uz pomoć Cronometer aplikacije možete da testirate efekte povremenih postova, da naučite kako se određene namirnice “slažu” i da isplanirate obroke unapred.   

Sleep Cycle

Možda imate problema sa spavanjem ili jednostavno niste sigurni da li spavate dovoljno da biste bili zdravi? Aplikacija Sleep Cycle može da vam pomogne da unapredite kvalitet sna i tako poboljšate svoje zdravlje i blagostanje. Kada spavamo noću bez prekida pomažemo mozgu da normalno funkcioniše, jačamo imunitet i smanjujemo rizik od nastanka raznih oboljenja kao što su bolesti srca ili dijabetes.

Kako radi Sleep Cycle? Aplikacija zapravo sluša zvukove koje ispuštate tokom sna, analizira ih uz pomoć algoritma i donosi analize u vidu grafikona i jednostavno predstavljenih informacija. Pored merenja kvaliteta sna, obrazaca spavanja i bilo kakvih poremećaja koji su se možda desili tokom noći, aplikacija takođe meri vaše otkucaje srca, što vam pomaže da saznate šta vas možda sprečava da dobijete optimalnu dnevnu energiju.

Uz izveštaj dobijate i predloge kako da se kvalitet sna poboljša. U bazi aplikacije postoji ambijentalna muzika, vodič za meditaciju, pa čak i poezija koji mogu da pomognu da lakše i lepše spavate tokom cele noći! Stavite samo telefon pored kreveta i počnite! 

Ten Percent Happier

Oduvek ste želeli da isprobate meditaciju, a niste imali dovoljno strpljenja ili pravo vođstvo? Aplikacija Ten Percent Happier vam omogućava baš to – da naučite osnove meditiranja i to od vrhunskih eksperata za meditaciju. Kroz praktične i jednostavne korake možete da savladate ovu tehniku opuštanja tako da je možete isprobati gde god da se nalazite. U okviru aplikacije postoji i podcast gde možete pronaći korisne savete kako da vodite ispunjeniji život, kako da se nosite sa svakodnevnim stresom ili odgovorite na izazove savremenog roditeljstva

Fooducate

Još jedna aplikacija koja donosi korisne i tačne podatke o hrani koju jedemo. Ukoliko imate cilj da unapredite svoje prehrambene navike i dođete do svakodnevne dobro izbalansirane ishrane, Fooducate vam sasvim izvesno može pomoći.

Dovoljno je da skenirate hranu o kojoj želite da saznate više, pa da dobijete informacije o njenim nutritivnim vrednostima, zdravstvenim benefitima, odnosno nedostacima. Baza sadrži i brojne recepte, te savete o efikasnim dijetama i zanimljive podatke o namirnicama koje volite.

Šta treba da tražite u zdravstvenoj aplikaciji?

Kada kupujete aplikaciju u Play prodavnici treba da imate na umu nekoliko faktora. U zavisnosti od vaših afiniteta i potreba različite aplikacije zadovoljiće vaše kriterijume. Ipak, postoje parametri koje svaka treba da zadovolji: 

Da odgovara vašim ciljevima  

Prva stvar koju želite da uradite kada razmišljate o zdravstvenoj aplikaciji jeste da napravite inventar svojih zdravstvenih ciljeva. Tako najbolje možete da utvrdite koja i kakva aplikacija vam može pomoći da određene ciljeve postignete. Primera radi, ukoliko imate problema sa spavanjem, posebno će vam koristiti one aplikacije koje su dizajnirane u svrhu praćenja navika spavanja i pobošljanja kvaliteta sna. S druge strane, ako želite da počnete da se hranite zdravije, onda treba da usmerite pretragu na aplikacije koje izračunavaju kalorije, hranljive vrednosti namirnica i nude mogućnost kreiranja jelovnika. 

Da pruža korisne informacije

Ne želite da “poverite” svoje zdravlje aplikaciji koja nije relevantna ni precizna. Premda zdravstvene aplikacije mogu da budu neverovatno informativne i da nude razne alate koji pomažu da preuzmete zdravlje u svoje ruke, veoma je važno da se uverite da ne preuzimate neku staru ili nepouzdanu verziju. 

Da je jednostavna za upotrebu

Ako je previše komplikovano da se snađete, velike su šanse da aplikaciju nećete ni koristiti. Prema tome, to je isto kao da niste ni preuzeli niti se povezali na neki online program. Da ne biste nepotrebno gubili vreme, najpre pročitajte recenzije i potražite aplikacije koje nude besplatne probne verzije kako biste mogli da ih isprobate pre nego što počnete.

Da odgovara vašem budžetu

Mnoge zdravstvene aplikacije su besplatne za preuzimanje. Međutim, postoje i one koje zahtevaju pretplatu kako biste koristili neke napredne funkcije. Proverite kako se uklapate finansijski pre nego što preuzmete aplikaciju.

Ukoliko ste rešeni da popravite svoje zdravlje, učinite svakodnevicu lakšom, energičnijom i da budete sigurni da se hranite zdravo, ne ustručavajte se da iskoristite svu raspoloživu pomoć. Isprobajte aplikacije koje imaju visoku ocenu na Guglu ili koje vam preporučuju prijatelji i napravite prve korake ka ispunjenom životu.