SkverFoto: pexels.com/karolina-grabowska

Značaj radnih uniformi za poslovanje

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 31 05 2021

Obezbeđivanje radnih uniformi zaposlenima od strane firme donosi veliki broj benefita, kako samim radnicima, tako i rukovodstvu kompanije ili institucije za koju rade.

U zavisnosti od toga o kom se  zanimanju radi, radne uniforme imaju različitu ulogu, pa tako na gradilištu služe da pre zaštite radnike, dok su sa druge strane u ugostiteljstvu one namenjene lakšem raspoznavanju radnika, kao i isticanju pripadnosti timu i kompaniji.

Potrebne su na radnom mestu, ali definitivno osim svoje upotrebne vrednosti, imaju i neke druge značajne funkcije, pa se zato u pojedinim industrijama sve više napora ulaže u njihov vizuelni izgled, kako bi zaposleni ostavili što bolji utisak na druge.

U nastavku teksta saznajte koji su benefiti nošenja radnih uniformi u modernom poslovanju.

Istorijski razvoj uniformi za zaposlene

Da bi što bolje razumeli ulogu koju ima uniformisanost ljudi, moramo poći od samog začetka civilizacije, te spomenuti Staru Grčku i Rim. 

Naime, u to vreme nisu postojale uniforme kakve danas poznajemo, ali su bile popularne toge i nama nešto malo manje poznati hiton, hlena i stola, koji su pripadali kategoriji narodnih nošnji. S obzirom, da su neki o ovih komada odeće morali da se nose u javnosti i na trgovima tokom debata, možemo ih okarakterisati kao neku vrstu uniformi.

Tokom srednjeg veka, na značaju su sve više dobijale košulje koje su imale ulogu radnih uniformi, s obzirom da se veliki broj zanimanja vezivao za crkvu i vojsku. 

U 20. veku dolazi do određene standardizacije u svetu radnih uniformi, pa tako one dobijaju određeni izgled koji je nastao kao posledica isprepletanih uticaja mode, politike i ideologije.

Možemo zaključiti da se izgled i stil tokom duge ljudske istorije menjao, ali da je suština uvek ostajala ista, a to je da uniformisana lica iskazuju pripadnost određenoj grupi. 

Uniformisanost kao odraz zajedničkog identiteta zaposlenih

Zajedničke radne uniforme kod određenih zanimanja doprinose većem osećaju zajedništva, s obzirom da se na taj način svi radnici osećaju jednako. 

Takav je slučaj u velikim korporacijama, gde postoje određena pravila oblačenja radi prikazivanja jednakosti unutar firme. Pored toga, prikazuje se i kolektivni identitet prema klijentima i drugim spoljinim faktorima. 

Takođe, kada su u pitanju zanimanja vezana za ugostiteljstvo i rad u kafićima, restoranima i hotelima, postoji potreba za raspoznavanjem radnika radi veće efikasnosti i bolje usluge prema gostima. 

Slično je i kod medicinskih radnika, čije uniforme takođe moraju biti savršeno čiste i opeglane, kako bi pacijentima ulivale veće poverenje i prikazale bolnice kao mesta gde ljudi treba da se osećaju bezbedno. 

Isto oblačenje radnicima u svim industrijama podstiče bolji osećaj timskog duha, pa se tako zaposleni osećaju kao grupa koja zajedno radi na ostvarivanju zajedničkog cilja.

Radne uniforme doprinose većoj bezbednosti radnika

Ukoliko želite da svojim zaposlenima obezbedite sigurno radno okruženje, potrebno je opremiti ih adekvatnim uniformama. 

Različita zanimanja zahtevaju posebnu opremu, pa je u skladu sa potrebama na samom radnom mestu, moguće prilagoditi je datim uslovima.

Bezbednost se kao bitan faktor na poslu ogleda kroz neka zanimanja sa većom stopom opasnosti, kao što je slučaj kod policajaca, vatrogasaca, radnika na gradilištu. Njima je neophodno obezbediti opremu koja će biti komforna i odgovarajuće veličine, kako bi mogli da obavljaju svoju dužnost u ponekad ekstremnim uslovima.

Dvostruka prednost radnih uniformi

Radna garderoba ne mora uvek biti omiljeni komad odeće zaposlenih, pa u tom pogledu možemo slobodno reći da mnogi radnici zapravo nisu najveći ljubitelji radnih uniformi.

Međutim, prednosti nošenja pomenute odeće na poslu su za radnike poprilično isplative, s obzirom da ne moraju kupovati posebnu graderobu za posao ili planirati šta će obući. U većini slučajeva, poslodavci kupuju radne uniforme koje po veličini odgovaraju zaposlenima i daju im ih na korišćenje. 

Ukoliko vaša firma iznajmljuje radnu garderobu, nećete morati da brinete ni o njenom održavanju, jer jako često postoji opcija da taj posao obavljaju firme koje pomenutu odeću izdaju.

Pomenute činjenice su posebno značajne kod onih zanimanja gde dolazi do češćeg zaprljavanja garderobe raznim hemikalijama i drugim supstancama.

Sa druge strane, prednost poslodavca u ovom pogledu se ogleda u tome da oni svaki dan imaju na raspolaganju ljude sa čistom i prilagođenom opremom koja iskazuje brendirani identitet firme, te tako ostavlja bolji utisak.

Da li vas odeća radnika u Mekdonladsu podesća na uniforme vojnika?

Uniforma radnika u Mekdonladsu na sebi ima značku sa imenom radnika, ali i njegovom pozicijom u hijerarhiji zaposlenih, tako da možete prepoznati sa kojim “činom” razgovarate i kakve informacije možete dobiti.

U vojsci postoji sličan princip “obeležavanja” vojnika, s obzirom da postoji potreba za tačnim određivanjem stepena u vojnoj hijerarhiji koju zauzima vojnik. Da li je to slučajnost ili ne, ostavićemo vama na razmatranje i dalje istraživanje.

Bez obzira na to da li je pomenuta analogija tačna ili ne, svakako nas tera da se detaljnije pozabavimo ulogom koju radna garderoba ima u svetu modernog poslovanja. Takođe, podstiče nas da razmišljamo o njenoj psihološkoj ulozi prema radnicima i drugim ljudima. 

Zaštita i bezbednost su kategorije od kojih se uvek polazi kada se radi o radnim uniformama, ali danas veliku ulogu preuzimaju i osećaj zajedništva, identiteta i najviše psihološkog uticaja koji ona ostvaruje.

Izvor: Avokado