InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Inkluzivno igralište, svetiljke, SNS, Tara, MIND Group, Fiat, Verko, lift...

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 27 01 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: U zgradi Suda Biblioteka, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv Šumadije, postavljene sprave u Inkluzivnom igralištu, nedostaje još 250.000 za podlogu, “Zastavina ambulanta” dobila novi ultrazvučni aparat, svetiljke u srcu grada mesecima ne rade, Biljana Ilić Stošić: Promene na čelu grada kafanske priče i plod mašte pojedinaca, EBRD postaje suvlasnik kompanije Forma Ideale, "TARA Concept" na najvećem svetskom sajmu industrije podova i podnih obloga "Domotex 2019", ovdašnji Univerzitet uspostavio poslovnu saradnju sa kompanijom “MIND Group”, Fiat smaknut sa trona - najveći srpski izvoznik HBIS grupa, Verko konačno izneo stav o protestima, Klinika za pedijatriju posle 50 godina dobila lift...

U prostoru današnjeg Suda, nakon izgradnje Palate pravde, biće smeštene Narodna biblioteka Vuk Karadžić, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv Šumadije, plan je lokalne samouprave, a očekuje se da od aprila krene rekonstrukcija dvorane Šumadija. Do tada, biće sprovedeno istraživanje o kulturnim potrebama i navikama Kragujevčana, šta publika očekuje i koje segmente poboljšati. Opširnije ovde: U zgradi Suda Biblioteka, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv Šumadije.

U Inkluzivnom igralištu postavljene su sprave, odnosno klackalica, ljuljaška sa dva sedalna dela, ljuljaška prilagođene deci sa smetnjama u razvoju i inkluzivna vrteška. Međutim, kako bi radovi u potpunosti bili okončani i igralište konačno bilo otvoreno nedostaje još 250.000 dinara za nabavku gumene podloge. Zbog toga inicijatori ovog projekta, a reč je o ljudima koji su organizovali humanitarne akcije za lečenje Teodore Vranješević u Nemačkoj i za to dobili Đurđevdansku nagradu, ponovo pozivaju kompanije da se priključe i pomognu im u prikupljanju novca za nabvku podloge. Opširnije ovde: Postavljene sprave u Inkluzivnom igralištu, nedostaje još 250.000 za podlogu.

Zavod za zdravstevnu zaštitu radnika, nekadašnja “Zastavina ambulanta”, dobio je najsavremeniji ultrazvučni aparat, čija je vrednost 33.000 evra, a novac je obezbedila lokalna samouprava. Opširnije ovde: “Zastavina ambulanta” dobila novi ultrazvučni aparat.

Javna rasveta u zoni oko hotela Zelengora, kao i u ulici Branka Radičevića, nije u funkcionalnom stanju i to traje već mesecima. Iz Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, koja održavanje javne rasveta na teritoriji našeg grada vrši preko izabranog izvodjača radova, pravdaju se širenjem optičke mreže zbog čega su oštećeni kablovi. Iz "Telekoma", koji je jedan od naručilaca pomenutih radova, dobili smo nezvaničnu, ali informaciju iz pouzdanog izvora, da Grad neosnovano "potura" ovakva objašnjenja. To ide u prilog i činjenici koja je vidna na svakom koraku, a ne samo u ovom konkretnom slučaju - da je javna rasveta u celom gradu jednostavno u rasulu. Tokom pomenutih radova jeste došlo do oštećenja, ali je ono, tvrde izvođači, sanirano već istog dana, a čak nije ni bilo na pomenutoj lokaciji. Opširnije ovde: U Kragujevcu U RASULU elementarne stvari: SVETILJKE u srcu grada mesecima NE RADE! i Grad se preko "Telekoma" i “Huawei "vadi" za nesposobnost da obezbedi javnu rasvetu.

Priče o promenama na čelu grada Kragujevca, koje se govore po kafanama, na slavama i privatnim sedeljkama, su plod mašte nekih ljudi, jer je gradska većina apsolutno stabilna i nije bilo nikakvih pregovora o tome ni sa kim, rekla je na konferenciji za novnare član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, Biljana Ilić Stošić. Kada je reč o protestima „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu, Ilić Stošić kaže da svako ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo. Na pitanje da prokomentariše zašto se bivši gradonačelnik Veroljub Stevnović ne izjašnjava o protestima, smatra da je on na osnovu ogromnog političkog iskustva procenio da su oni besmisleni i da iz tog razloga ne učestvuje u njima. S obzirom na to da je tema konferencije bila pružanje podrške ženama koje trpe torturu jer drugačije misle, osvrćući se i na novinarke, postavljeno joj je pitanje da prokomentariše nedavnu izjavu gradonačelnika Radomira Nikolića kada je pojedine novinare nazvao “žeton novinarima”, Ilić Stošić je odgovorila da on nije razmišljao kada je to rekao. Opširnije ovde: Biljana Ilić Stošić: Promene na čelu grada kafanske priče i plod mašte pojedinaca.

Evropska banka za obnovu i razvoj postaje suvlasnik kompanije Forma Ideale, pošto joj je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila da stekne udeo od 16,72 odsto u ovom kragujevačkom preduzeću za proizvodnju i promet nameštaja, prenosi B92. EBRD će za sticanje manjinskog udela u kompaniji Forma Ideale uplatiti 10 miliona evra. Opširnije ovde: EBRD postaje suvlasnik kompanije Forma Ideale.

Kragujevačka kompanija "TARA Concept", jedan od vodećih proizvođača unikatnih, luksuznih podnih i zidnih obloga od specifičnih vrsta drveta, peti put je nastupila na najznačajnijem svetskom sajmu industrije podova i podnih obloga "Domotex 2019" u Hanoveru. Ovaj sajam, kojim je "TARA" počela poslovnu godinu, bio je odlična prilika za premijernu prezentaciju nove kolekcije. Opširnije ovde: "TARA Concept" na najvećem svetskom sajmu industrije podova i podnih obloga "Domotex 2019".

Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet inženjerskih nauka zvanično su uspostavili naučno-istraživačku, stručnu i poslovno-tehničku saradnju sa kompanijom “Milanović Industries Group – MIND Group”. Cilj saradnje je da studenti fakulteta kragujevačkog Univerziteta steknu praktična znanja i da na kraju dobiju posao u kompanijama koje će poslovati u okviru industrijskog kompleksa “MIND parka” u Sobovici. Opširnije ovde: Univerzitet u Kragujevcu uspostavio poslovnu saradnju sa kompanijom “MIND Group”: Studenti lakše do posla

Čelik je kao izvozni srpski proizvod pretekao izvoz automobila, a to znači da kompanija FCA Srbija više nije najveći srpski izvoznik, već je HBIS grupa, vlasnik Železare Smederevo, pokazuj pokazuje studija makroekonomskih kretanja Ministarstva finasija za period od januara do novembra 2018. godine, piše B92. Opširnije ovde: Fiat smaknut sa trona, najveći srpski izvoznik HBIS grupa

Bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, posle prozivki da se ne oglašava povodom protesta “Jedan od pet miliona“ u našem gradu, obratio se saopštenjem prvenstveno delu šetača sa ovog sukpa, ali i ostalim Kragujevčanima. Kompletno saopštenje Veroljuba Stevanovića pročitajte ovde: Verko konačno izneo stav o protestima u Kragujevcu.

Klinika za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra konačno je dobila teretni lift posle više od 50 godina. Za nabavku teretnog lifta bilo je potrebno 28.000 evra, a novac je nabavljen zahvaljujući sponzorima emisije ”S Tamarom u akciji”, Fondaciji Dragica Nikolić, kragujevačkim privrednicima i lokalnoj samoupravi. Opširnije ovde: KONAČNO: Klinika za pedijatriju posle 50 godina dobila LIFT.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.