InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Ulice ko švajcarski sir, Fića fijaker, počela izgradnja nove kanalizacione mreže...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 21 11 2021

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: U toku prijavljivanje za državnu pomoć od 20 evra, “gradske ulice ko švajcarski sir”, od svađe oko puta do Trga ljubavi u Drači, štrajk radnika u „Fiat plasticu” ušao u 10 mesec, UNICEF donirao Centru za neonatologiju aparat vredan 2,4 miliona, Nebojša Pavlović od fiće napravio fijaker, poznato koliko će da košta parkiranje na Aerodromu, u toku restauracija dva spomenika u Šumaricama vredna pet miliona, Suzana Gorjanac tkanjem niže nagrade, u okviru projekta “Čista Srbija” u našem gradu počela izgradnja nove kanalizacione mreže... 

U toku je prijava građana za 20 evra dodatne novčane podrške države, na portalu Uprave za trezor - idp.trezor.gov.rs, i trajaće do 30. novembra. Za ovu pomoć treba da se prijave samo oni koji to u maju nisu učinili ili su u međuvremenu stekli pravo, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište i ličnu kartu. Novac će biti isplaćen u decembru. Opširnije ovde: Kako se prijaviti za 20 evra?, Počelo prijavljivanje za 20€: Evo ko treba to da učini i Evo kada će biti isplaćena državna pomoć od 20€

Nakon pisanja portala InfoKG o ogromnoj rupi koja se proteže čitavom širinom ulice Milice Srećković u Erdogliji, i postavljanja javno brojnih pitanja nadležnima o ovoj, ali i svim drugim kraterima kojih su pune kragujevačke saobraćajnice, nadležni su rupu prvo nasuli, a potom i adekvatno sanirali. Opširnije ovde: "Ulice ko švajcarski sir": Nakon pisanja InfoKG-a rupa u ulici Milice Srećković nasuta, ali i privukla pažnju nacionalnih medija, Ogledalo stanja u gradu: RUPE NA ULICAMA najveći brend Kragujevca, stalno pronalazimo nove i Nakon izveštavanja InfoKG-a o rupi u ulici Milice Srećković, ekipe za sanaciju upravo izašle na teren! 

U selu Drača postoji Trg ljubavi. Iako je zapravo samo reč o tabli sa ovim natpisom, za meštane ovog sela je i više od toga. Tablu je postavila Nada Miladinović pre dve decenije, koja je na ovaj način tada želela da pomiri Dračane posvađane oko asfaltiranja puta u tom selu. Opširnije ovde: Od svađe oko puta do TRGA LJUBAVI

Radnici kragujevačkog „Fiat plastica”, fabrike za proizvodnju branika za „fiat 500 L”, ulaze u deseti mesec generalnog štrajka jer nema pomaka u rešavanju njihovih problema. Radnici ove fabrike su počeli štrajk krajem februara pošto im je poslodavac u 2021. godini umanjio zarade, odnosno iznos regresa. Opširnije ovde: Štrajk radnika u „Fiat plastiku” ušao u DESETI mesec.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece, UNICEF je uručio Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, vrednog 2,4 miliona dinara. Svečanost su ulepšala mnogobrojna deca, nekadašnji pacijenti Centra za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Zajedno sa svojim roditeljima, mališani su simbolično pustili mnoštvo ljubičastih balona u vazduh, kao znak podrške svim prerano rođenim bebama. Opširnije ovde: Pušteni ljubičasti baloni u vazduh - UNICEF donirao Centru za neonatologiju aparat vredan 2,4 miliona.

Proizvodnja Fiće, jednog od simbola Kragujevca, prestala je 18. novembra 1985. godine. Ovaj nekadašnji mezimac nacije se i danas može videti na kragujevačkim ulicama, a i šire. Jedan od čuvara “Zastave 750” je i Kragujevčanin Nebojše Pavlovića, koji već nekoliko godina starim fićama daje novi sjaj, pa čak od njih pravi i fijaker. Opširnije ovde: Na današnji dan 1985. proizvedena poslednja “Zastava 750”: Nebojša od FIĆE napravio FIJAKER.  

Na Aerodromu od 1. decembra počeće da se naplaćuje parkiranje. U nultoj zoni u ovom naselju parkiranje je ograničeno na dva sata, a parking karta za prvi sat koštaće 55 dinara, dok za drugi sat treba izdvojiti 78 dinara. U prvoj zoni na Aerodromu parking karta koštaće 35 dinara, a dnevna 110 dinara. Kada je reč o povlašćenim – stanarskim parking kartama na mesečnom niovu biće 200 dinara, a za drugo vozilo 400 dinara. Opširnije ovde: Evo koliko će da košta parkiranje na Aerodromu

U toku su sanacija i restauracija spomenika Kristalni cvet i Sto za jednog u Spomen parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama, koje sa oko 5 miliona dinara finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. To su za InfoKG izjavili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dodali da bi radovi trebalo da budu okončani do kraja ovog meseca. Opširnije ovde: U toku restauracija dva spomenika u Šumaricama vredna pet miliona.

Kragujevčanka Suzana Gorjanac iako je diplomirani pravnik, ne radi u struci, već se 15 godina bavi tkanjem. Čuva ovaj stari zanat od zaborava i za uloženi trud i radi osvaja priznanja. Opširnije ovde: Nekada pravnica, danas tkalja: Suzana Gorjanac niže nagrade.

U okviru projekta “Čista Srbija”, počeli su radovi na postavljanju nove kanalizacione mreže u Kragujevcu. U okviru prve faze projekta, biće izgrađeno oko 40 od predviđenih 360 kilometara kanalizacione infrastrukture i atmosferske kanalizacije, čime će biti rešen jedan od gorućih komunalnih problema. Zahvaljujući tom projektu kompletan grad i prigrad biće pokriven najmodernijom kanalizacionom mrežom. Opširnije ovde: ČISTA SRBIJA: Počela izgradnja nove kanalizacione mreže u Kragujevcu.

Sve informacije o aktuelnoj situaciji sa virusom COVID-19 u Kragujevcu pročitajte u rubrici Info.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.