SkverFoto: Pixabay.com - Ilustracija

Da li postoji razlika između muške i ženske kose?

Autor: Srbijanka Stanković
11:00 | Utorak, 07 09 2021

Često se postavlja pitanje da li postoje razlike između muške i ženske kose. Iako u osnovi nema nekih bitnih različitosti, može se reći da određene specifičnosti postoje.

Kakve su to razlike u pitanju, da li se one odnose na kvalitet, debljinu, gustinu kose, brzinu rasta i opadanje, ili su pak vezane samo za način nege i šišanje otkrivamo vam u narednim redovima.

Razlika između muške i ženske kose

Prvo pitanje koje se postavlja jeste da li ima razlike u kvalitetu muške i ženske kose. Odgovor je jasan - nema razlike, bez obzira na pol. Kod oba pola kosa može biti dugačka, kratka, gusta, retka, kovrdžava, ravna, suva, masna.

Kosa se razlikuje po tipu, ali to ne zavisi od pola. Zato se može reći da postoji nekoliko tipova kose i oni su isti za sve, bilo da se radi o muškarcima ili o ženama.

U osnovi, tip kose se određuje u zavisnosti od oblika, tj. od uvojaka zavisi i kakav će oblik imati kosa. U tom slučaju postoje ravna kosa, talasasta, kovržava i afro lokne. Međutim, kakvi su uvojci je samo jedan faktor koji klasifikuje tip kose.

Konkretno, tip kose zavisi i od toga koliko kosa ima prirodne masnoće i koliko se brzo masti u korenu. Tako postoje suva, normalna, kombinovana, srednje masna i kosa koja se brzo masti. Zatim, tip kose može se odrediti i prema debljini dlake. U tom slučaju, postoje tanka kosa, srednje debela dlaka ili kosa srednje gustine, kao i puna ili debela dlaka.

U zavisnosti od gustine (ili strukture kose), postoji nekoliko kategorija: fina struktura kose, retka kosa (kada ima malu gustinu), srednje gusta i veoma gusta kosa. Što se tiče poroznosti kose (sposobnost da brže ili sporije upije vlažnost) kosa može biti visoko porozna, uravnotežena ili normalno porozna, kao i nisko porozna kosa.

Da li se kosa kod muškaraca više masti?

Što se tiče kože, postoje razlike između žena i kože kod muškaraca, što se odnosi podjednako i na skalp kože glave, odnosno na vlasište. To se na neki način može povezati sa mašnjenjem kose i masnim vlasištem, ali samo iz razloga što je kosa kod većine muškaraca kraća, a kao takva lakše se i brže masti.

Mašnjenje kose nije direktno povezano sa tipom kose, odnosno sa polom, već sa tim što se koža glave kod muškaraca više znoji. Masno vlasište ubrzava prljanje i mašnjenje kose. Telo prirodno stvara znoj, a to se kod muškaraca više primećuje zbog aktivnih znojnih žlezdi, pa često dolazi i do znojenja glave. Sa druge strane, znojenje je kod žena nešto manje, tj. sporije.

Za razliku od žena, koža muškaraca sklona je većem lučenju ulja, tj. ubrzanom radu znojnih žlezdi i to zbog više razloga. Uglavnom su neki od sledećih razloga: hormonski poremećaji, opadanje muškog polnog hormona (manji nivo hormona testosteron), posao, nehigijenski i prljavi uslovi rada, prašina, zaštitini šlem ukoliko je posao terenski, dodirivanje glave prstima, vrućina, alkohol, prevelika izloženost stresu, prejako začinjena hrana i slično. Sve navedeno dovodi do povećanog ili pojačanog znojenja, što je svakako jedan od razloga zašto muškarci svakodnevno ili češće peru kosu.

Da li ima razlike u dužini kose kod muškaraca i žena?

Odgovor na pitanje da li ima razlike u dužini muške i ženske kose je da nema razlike, jer kosa podjednako brzo raste i kod muškaraca i kod žena. Razlka je jedino u čestom šišanju, stilizovanju i svakodnevnoj nezi.

Muškarci ređe puštaju kosu, pa se češće šišaju zbog toga što većina praktikuje kratke frizure zbog lakšeg i bržeg održavanja. Može se reći i da češće odlaze kod frizera na šišanje (jednom u dve do tri nedelje).

Sa druge strane, dok muškarci radije biraju kraću kosu, žene se češće opredeljuju za duže i stilizovane frizure. Zato više vremena i pažnje posvećuju nezi kose, pa pored odlaska kod frizera na šišanje, feniranje, farbanje i na povremene tretmane kose, one svakodnevno neguju kosu specijalno formulisanim preparatima. Temeljna nega kose je od vitalnog značaja za svaku ženu koja želi da izgleda kao misica.

Na dužinu kose kod muškaraca na neki način može uticati prirodni gubitak kose. Obzirom da se gubitak ili proređivanje događa kao prirodna pojava, ne može se reći se dužina kose razlikuje između muškog i ženskog pola.

U čemu je razlika u vezi opadanja kose kod muškaraca i kod žena?

Iako vlada mišljenje da opadanje kose pogađa više muškarce, prava istina je zapravo da kosa opada i kod muškaraca i kod žena. Ali, postoje određene razlike kada je gubitak kose u pitanju, zbog toga što je gubitak kose različit između polova.

Opadanje kose kod muškaraca i žena razlikuje se po obliku opadanja, odnosno po tome sa kog predela glave najviše dolazi do gubitka kose i do ćelavosti. Svaka posledica ima svoj uzrok pojave, pa je i u ovom slučaju opadanje direktno povezano sa uzrokom zašto se to dešava.

Gubitak kose kod muškaraca

Kod muškaraca se opadanje kose, proređivanje ili u najizraženijem slučaju - ćelavost može manifestovati već sa oko 20 godina. Razloga je više, a najčešći su: genetika (nasledni gubitak kose ili nasledna ćelavost), hormonske promene (visok nivo muškog polnog hormona dihidrotestosteron), korišćenje neodgovarajućih šampona, nepravilna ishrana ili rigorozna dijeta, nezdrav način života, stres i slično.

U početku, javlja se proređivanje kose i to se primećuje prvo u predelu iznad obrva, odnosno na zaliscima. Čeona linija kose povlači se unazad prema temenu glave, pri čemu se sve više zalisci uvlače, otkriva čelo i pravi oblik slova M. Kolika će brzina proređivanja ili opadanja kose biti zavisi, jer je to individualna pojava kod svakog pojedinačnog slučaja.

Nakon ove faze, jasno se može primetiti da kosa počinje da se proređuje i po ostatku glave. Kao najjasniji znak javlja se ćelavljenje po ostatku glave, a najčešće muškarcima kosa opada na temenu. U tom slučaju, na temenu glave gde se kosa proredila ili otpala ostaje samo “ćela”, odnosno ćelavi deo kože bez kose, dok sa strane ona ostaje.

Proređivanje kose kod žena

Kod žena se opadanje kose najčešće dešava u vidu proređivanja, tanjenja ili ispadanja dlaka posle prirodne faze rasta. Takođe se razlikuju i razlozi za opadanje. Kod žena kosa najviše opada sa sredine glave i primećuje se po sredini vlasišta, tj. u predelu razdeljka (na sredini gde je razdeljak). To se jasno može primetiti kada dlaka postane tanja i proređena, a fruzura bez volumena i gustine.

Ukoliko se proređivanje nastavi ono nešto slabije prelazi na čelo, jer se kod žena ne stvaraju zalisci kao kod muškaraca. Ali, ipak se može desiti da se linija kose odmah iznad čela malo proredi.

Obično se dešava da se veće proređivanje kose nastavi ka temenu glave, odnosno unazad u pravcu razdeljka ka temenu, stvarajući trouglasti oblik oko sredine glave. Uzrok za ovakvo pojačano opadanje kose je najčešće androgena alopecija (koje opet više pogađa muškarce nego žene).

Takođe, gubitak kose se može manifestovati i u vidu opadanja na pečate ili pramenove, ali se ovakav način opadanja više događa muškarcima. Odnosno, povlačenje čeone linije unazad i stvaranje zalizaka na glavi, ćelavljenje i gubitak kose na zaliscima više se vidi kod muškaraca nego kod žena.

Što se tiče faktora koji utiču na ovo, može se reći da se pojedini razlikuju. Kod žena na opadanje ili proređivanje kose utiču genetika, hormonske promene (posle porođaja, menopauza, policistični jajnici), kontraceptivne pilule, štitna žlezda, način života, stres (napetost, fizički, emocionalni stres), nedovoljna nega kose, preterano tretiranje kose i slično.

Da li se razlikuju muški i ženski šamponi za kosu?

Formula muških i ženskih šampona se može razlikovati, ali isključivo prema tome šta je finalna namena šampona. Odnosno, koji je krajni cilj i koje benefite šampon pruža kosi.

S obzirom da ne postoje razlike između muške i ženske kose, šamponi se mogu razlikovati po sastavu, zatim po količini aktivnih supstanci koje rešavaju određeni problem, zatim po mirisu, kao i po tipu kose.

Žene radije biraju šampone nežnijih, slatkastih, voćnih i cvetnih mirisa, dok se muškarci pre odlučuju za intenzivnije mirise, mošusne ili osvežavajuće biljne. Žene često koriste šampone pogodne farbanoj, tretiranoj i suvoj kosi, 2 u 1 preparate, dok muškarci ovakve šampone ne koriste.

Formula muških šampona orijentisana je da odmašćivanje vlasišta i na jačanje korena dlake. Šamponi za žene mahom su usmereni na hidrataciju kose, omekšavanje, volumen, negu i zaštitu dlake.

Sa druge strane, postoje i šamponi koje oba pola mogu koristiti. To mogu da budu i medicinski i prirodni biljni šamponi, koji su usmereni na rešavanje konkretnog problema. U većini slučajeva, namenjeni su pretežno tankoj kosi, slaboj kosi, zatim kosi koja se brzo masti ili ima problem poput peruti i opadanja kose.