InfoKG 7 dana: Ginisovac, Gutman, “Svi na ovu stranu”, pametni apartmani, Dragan Ristić...

Nedelja, 20 Oktobar 2019 10:00Autor: InfoKG

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Ristić oborio Ginisov rekord, Oktobarska nagrada grada Sombora akademiku Ivanu Gutmanu, od EU našem gradu grant od 60.000 evra za inkluziju Roma, startovala kampanja “Svi na ovu stranu”, Radiša Urošević napustio Jedinstvenu Srbiju, Kragujevčani grade prve pametne apartmane na Zlatiboru, uručeni sertifikati studentima koji su tokom leta “pekli zanat”, naš grad dobitnik nagrade za otvorene podatke, na Veću Saveza samostalnih sindikata Srbije ocenjeno da je položaj sindikalnih organizacija u Kragujevcu loš i da postoje pokušaji dezorganizacije sindikata, u toku vakcinacija protiv sezonskog gripa, MOL Serbia i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine potpisale sporazum o proširenju saradnje, predstavljen prototip multifunkcionalne „pametne rukavice za slepe“,Kragujevčaninu Draganu Ristiću svetska šampionska titula u Sidneju...

Kragujevčanin Srđan Ristić oborio je Ginisov rekord pošto je za 60 minuta uradio 420 kombinacija zgibova i sklekova, a to je za osam više u odnosu na stari rekord. S obzirom na to da je obaranju rekorda prisustvovala komisija Rekord instituta iz Nemačke, rezultat je odmah verifikovan i Ristiću je uručen sertifikat na licu mesta. Opširnije ovde: Ristić OBORIO Ginisov rekord: 420 kombinacija zgibova i sklekova za 60 minuta.

Profesor emeritus Prirodno-matematičkog fakuleta Univerziteta u Kragujevcu, Ivan Gutman, dobitnik je ovogodišnje Oktobarske nagrade koju dodeljuje grad Sombor, gde je jedan od najznačajnijih domaćih i najcitarinijh naučnika u svetu rođen. Opširnije ovde: Oktobarska nagrada akademiku Ivanu Gutmanu.

U okviru komponente 2 Programa “Podrša EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”, gradu Kragujevcu je odobren grant u vrednosti od 60.000 evra, koji će biti namenjen za projekte podrške u borbi protiv diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti ove populacije stanovništva. Opširnije ovde: Od EU Kragujevcu grant od 60.000 evra za inkluziju Roma

Pod sloganom “Svi na ovu stranu” političke organizacije Zajedno za Šumadiju, Bolja Srbija i Srpski pokret obnove zvanično su započele kampanju za predstojeće lokalne izbore. Tim povodom bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović organizovao je inicijalno okupljanje kragujevačke opozicije u dvorištu svoje porodične kuće u Malim Pčelicama. Tokom inicijalnog okupljanja opozicije pod sloganom "Svi na ovu stranu", pitali smo neke od prisutnih zbog čega su došli da podrže ovu stranu i čemu se nadaju kada je reč o predstojećim lokalnim izborima. Opširnije ovde: Startovala kampanja “Svi na ovu stranu”: Vratiti Kragujevac na mesto koje mu pripada i ANKETA: Šta očekujete od opozicije okupljene pod sloganom "Svi na ovu stranu" na predstojećim lokalnim izborima?

Istaknuti estradni umetnik Radiša Urošević napustio je stranku Jedinstvena Srbija, čiji je šef Odborničke grupe u Skupštini grada Kragujevac, nezvanično saznaje InfoKG. Zbog čega se Urošević odlučio na ovaj korak za sada nije poznato, s obzirom na to da se nije javljao na naše pozive. Opširnije ovde: InfoKG saznaje: Radiša Urošević napustio Jedinstvenu Srbiju.

Kompanija “South Balkan Investment”, čiji su vlasnici dvojica Kragujevčana, najkasnije do kraja sledeće godine izgradiće pametne, “smart”, apartmane na Zlatiboru. Reč je o objektu, koji će dizajnerski i arhitektonski biti u stilu modernih zimskih hotela, površine 2.000 kvadratnih metara sa 40 apartmana i spa centrom. Naime, kupci će moći da iz svojih domova “upravljaju” apartmanima, u smislu uključivanja struje, vode, grejanja, pa i robot usisivača, čime su postiže ekonomičnost i smanjuju troškovi. Opširnije ovde: Kragujevčani grade prve PAMETNE apartmane na Zlatiboru.

Letnju stručnu praksu u institucijama čiji je osnivač grad Kragujevac i Institutu za javno zdravlje uspešno je obavio 21 student završnih godina osnovnih, integrisanih i master studija, pa su im tim povodom u Rektoratu ovdašnjeg Univerziteta uručeni sertifikati. Opširnije ovde: Uručeni sertifikati studentima koji su tokom leta “pekli zanat”.

Na Smart City festivalu koji je održan u Beogradu, gradu Kragujevcu dodeljeno je priznanje za izuzetne rezultate u otvaranju podataka (Open Data). Opširnije ovde: Smart City festival: Kragujevac dobitnik nagrade za otvorene podatke.

Položaj radnika u Kragujevcu i problemi sa kojima se suočavaju sindikati bila je tema sastanka Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kojim je predsedavao predsednik ove sindikalne organizacije Ljubisav Orbović. Tom prilikom je ocenjeno da je položaj sindikalnih organizacija u Kragujevcu loš i da postoje pokušaji dezorganizacije sindikata. Opširnije ovde: Veće SSSS: Položaj sidikalnih organizacija u Kragujevcu loš, poslodavci vrše pritisak i ucene.

U ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja u toku je vakcinacija protiv sezonskog girpa, a za te namene je obezbeđeno 6.600 doza vakcina. Opširnije ovde: Startovala VAKCINACIJA protiv sezonskog gripa, za Kragujevčane obezbeđeno 6.600 doza.

Kompanija MOL Serbia i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine (National Toll Payment Services plc.) potpisale su sporazum o nastavku saradnje koji će putnicima širom Srbije omogućiti kupovinu mađarskih e-vinjeta i HU-GO e-putarina na dodatnih 10 servisnih stanica MOL Serbia, čime će se ukupan broj prodajnih mesta za mađarsku kompaniju povećati na 15. Opširnije ovde: MOL Serbia i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine potpisale sporazum o proširenju saradnje u Kragujevcu.

Prototip multifunkcionalne „pametne rukavice za slepe“, koja će značajno olakšati svakodnevni život i pružiti neophodnu sigurnost u samostalnim dnevnim aktivnostima osobama oštećenog vida, predstavljen je u Kragujevcu na tradicionalnom godišnjem savetovanju Saveza slepih Srbije. Reč je o uređaju koji slepim osobama pomaže prvenstveno u orijentaciji, prepoznavanju boja, novčanica, svetlosti. Opširnije ovde: Predstavljen prototip multifunkcionalne „pametne rukavice za slepe“.

Strelac kragujevačkog kluba “Čika Mata”, Dragan Ristić trijumfovao u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2 na Svetskom prvenstvu u parastreljaštvu u Sidneju. Pored toga, ekipa Srbije je u ovoj disciplini, u kojoj su uz Ristića bili Zdravko Savanović i Dejan Jokić, osvojila treće mesto. Opširnije ovde: Kragujevčaninu Draganu Ristiću svetska šampionska titula u Sidneju.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije