InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Motka, rezultati izbora, protest ugostitelja, nove mere, pesničenje, smeće, garaža, Fiat...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 05 07 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Reakcije na gradonačelnikovu izjavu prilikom proglašenja vanredne situacije na teritoriji grada zbog porasta broja zaraženih Korona virusom da je “narodu potrebna motka”, objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora, zatvoren deo Knez Mihailove zbog rekonstrukcije, u trci za indeks 3.257 budućih brucoša, trava i korov stanarima dospeli pod prozor na Bubnju, protestovali ugostitelji zbog skraćenja radnog vremena, postavljen Reciklomat, pesničenje u Rodi, obavezna primena novih mera, kontejneri u Šumaricama krcati, profesorka Prve kragujevačke gimnazije Jasmina Micić vicešampion konkursa “Magija je u rukama nastavnika”, izgradnja prve ekološke javne Parking garaže gotova početkom septembra, proizvodnja u kragujevačkoj fabrici FCA Srbija biće nastavljena u utorak, 7. jula, posle 100 dana pauze, Korona u Zavodu "Male Pčelice", krađa suncobrana...

Komandant gradskog Kriznog štaba grada Radomir Nikolić je prikom proglašenja vanredne situacije u Kragujevcu, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i većeg broja zaraženih Korona virusom, izjavio da “ne možemo očekivati od naroda da na osnovu naših preporuka i urgencija da sprovode mere, našem narodu je potrebno naređenje, potrebna motka”. To izjava je izazvala veliku pažnju jasnosti, a novinarka portala InfoKG Jovana Mladenović je iznela svoj stav. Opširnije ovde: Skandalozna izjava odlazećeg GRADONAČELNIKA: Narodu je potrebna MOTKA i Iz ličnog ugla: Zašto podržavam MOTKU?

Lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, nakon ponovljenih lokalnih izbora na tri biračka mesta, osvojila je ukupno 33.256 glasova (45,55%), odnosno 46 mandata u Skupštini grada, dok je na drugom mestu lista “Veroljub Verko Setvanović” sa osvojena 12.884 glasa (17,65%), odnosno 17 mandata. To pokazuju konačni rezultati lokalnih izbora. Opširnije ovde: KONAČNI REZULTATI lokalnih izbora 2020: Evo ko je koliko osvojio mandata.

U toku je rekonstrukcija ulice Kneza Mihaila na potezu od Malog parka kod Zelene pijace do Trga Mala vaga i ta deonica puta je zatvorena za saobraćaj do 13. jula. Nakon toga, u periodu od 14. do 19. jula uslediće radovi od Trga Mala vaga do “Šest topola”. Pojedini građani su pomislili da ovi radovi podrazumevaju i izgradnju kružnog toka na Maloj vagi, međutim, iz kragujevačkog Preduzeća za puteve su to demantovali. Opširnije ovde: Zatvoren deo Knez Mihailove zbog rekonstrukcije – Šta je sa kružnim tokom?

Na 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta u nedelji na izmaku održano je polaganje prijemnih ispita za upis u prvu godinu osnovnih, integrisanih i strukovnih studija, a u prvom krugu prijavilo se 3.257 budućih brucoša, dok su slobodna 3.674 mesta. Sa ovdašnjeg Univerziteta poručuju da je najveće interesovanje vladalo za studije medicine. Opširnije ovde: U TRCI ZA INDEKS 3.257 budućih brucoša, najveće interesovanje za medicinu.

U naselju Bubanj, gotovo u centru grada, zelene površine oko zgrada zapuštene su u toj meri da su korovske biljke i trava stanarima dospele pod prozor. Opširnije ovde: TRAVA i KOROV stanarima dospeli POD PROZOR.

Kragujevački ugostitelji tokom nedelje za nama okupili su se ispred zgrade Gradske uprave kako bi izrazili neslaganje s odlukom o preventivnim merama protiv širenja virusa COVID 19, koja predviđa skraćenje radnog vremena objekata do 20 časova, kao i propisane distance i ograničenja po pitanju toga koliko ljudi može da sedi za stolom. Opširnije ovde: UGOSTITELJI PROTESTUJU protiv ograničenja radnog vremena do 20 časova, POZNAT ISHOD SASTANKA SA NIKOLIĆEM i Pripremili predlog: UGOSTITELJI traže otpis za zakup bašti, pojedinih komunalnih taksi i poreza, subvencionisanje zarada...

JKP Šumadija nabavilo je reciklomat, prvi i jedini u Srbiji, pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada - plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže, koji je postavljen u ulici Kralja Petra, kod poslovnice Sektora javnog transporta putnika. Reciklomat prepoznaje različite tipove otpada, vrednuje ga i vrši upis novčanog iznosa u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice, a postoji način i da dobijete besplatne megabajte mobilnog interneta. Opširnije ovde: Postavljen RECIKLOMAT: Pametna mašina prepoznaje tip otpada, dobijate novac na eKG kartice i megabajte.

U Roda centru u Kragujevcu u utorak oko 20 časova došlo je do incidenta, kada je obezbeđenje pokušalo da zaustavi kupca da napusti objekat zbog sumnje na krađu u marketu. Kupac je tom prilikom udario je jednog pripadnika obezbeđenja, koje je pokušalo da ga zadrži do dolaska policije. Zbog nasilničkog ponašanja policija je uhapsila D.T. (1971). Opširnije ovde: PESNIČENJE u Rodi: Zbog sumnje na krađu napao obezbeđenje

Uredbom Vlade Republike Srbije, mere za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 u Кragujevcu, koje je predložio Institut za javno zdravlje, od 2. jula su postale obaveza. Opširnije ovde: Od sutra OBAVEZNA primena mera za suzbijanje Korona virusa u Kragujevcu

Kragujevačku oazu za odmor, kako smo skloni da nazivamo Šumaričko jezero, ovih dana "krasi" prizor kontejnera prepunih smeća, koje se uveliko rasipa okolo i po sred puta. Opširnije ovde: Kontejneri u Šumaricama krcati: Smeće se rasipa po putu, širi se nesnosan smrad.

Profesorka matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Jasmina Micić osvojila je drugo mesto na Konkursu za izbor najboljih primera nastave na daljinu “Magija je u rukama nastavnika” za čas pod nazivom “Parabole kroz interaktivni rad učenika”. Profesorka matematike Jasmina Micić, koja 31 godinu radi u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, rekla je za InfoKG da ova nagrada za nju predstavlja veliku satisfakciju. Opširnije ovde: Profesorka Prve kragujevačke gimnazije Jasmina Micić vicešampion konkursa “Magija je u rukama nastavnika”.

Radovi na izgradnji prve ekološke javne Parking garaže, u ulici Kneza Miloša, odnosno iza “Srca”, započeti krajem oktobra prošle godine, obavljaju se u skladu sa planiranom dinamikom i biće okončani najkasnije početkom septembra. To su poručili za InfoKG iz Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”, koje finansira ove radove sa 360 miliona dinara iz sredstava dugoročnog kredita. Opširnije ovde: Evo kada će biti gotova EKOLOŠKA PARKING GARAŽA

Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici FCA Srbija biće nastavljena u utorak, 7. jula, kada se radnici vraćaju u pogone nakon 110 dana pauze, potvrdili su za InfoKG iz Samostalnog sindikata fabrike FCA Srbija. Naglašavaju da je kompanija preduzela sve mere zaštite u cilju sprečavanja širenja Korona virusa i da će u skladu sa tim, izmešu ostalog, svim radnicima pre ulaska u fabrički krug biti izmerena temperatura, a dobiće i maske, zaštitne naočare i rukavice. Opširnije ovde: Fiat pokreće proizvodne trake posle 110 dana pauze: Radnici od utorka na posao.

Virus COVID-19 registrovan je u Zavodu za smеštaj odraslih lica "Malе pčеlicе", saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. InfoKG stupio je u kontakt sa direktorom Zavoda Vladicom Stanojevićem, koji kaže da je zaražena jedna doktorka koja je Koronu dobila preko kontakata svoje porodice i da ona, podrazumeva se, ne radi. Niko drugi od zaposlenih, niti od štićenika, nema potvrđen virus, ali se priprema kolektivno testiranje i ulazak u karantin, jer je to jedini način da se Zavod sačuva. Opširnije ovde: Ministarstvo: KORONA i u Zavodu "Male Pčelice" - Evo ko je zaražen i kako

Umesto da razvijamo osećaj empatije i solidarnosti u situaciji kada se ceo svet, pa tako i naša zemlja i grad po prvi put suočava sa zaraznom bolešću COVID 19, kada se Korona virus u Kragujevcu progresivno širi i beležimo i do 50 novoobolelih dnevno, krađa suncobrana ispred Kovid ambulante u zgradi ATD-a pokazala nam je da smo dotakli dno, kao pojedinci, pa samim tim i kao društvo čiji su oni deo. Opširnije ovde: Iz ličnog ugla: KRAĐA SUNCOBRANA ISPRED KOVID AMBULANTE - Kako smo dotakli dno!?

U Kragujevcu su u nedelji za nama registrovani novi slučajevi zaraze Korona virusom. Opširnije o aktuelnoj situaciji sa virusom COVID-19 pročitajte u rubrici Info.  

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.