InfoKG 7 dana: Porodilja, izvršitelji, Univerzitet, zemljotres, tuča, Resnik, CNC, SG...

Nedelja, 17 Mart 2019 10:00Autor: InfoKG

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Preminula porodilja u Kliničkom centru, ugašena Zastava INPRO, stižu rešenja bez opomene, Senat Univerziteta podržao inicijativu da trudnice i novopečene mame studiraju besplatno, zemljotres u okolini grada, prolećno sređivanje grada, Mihajlović: Radovi na deonici puta Kragujevac – Batočina krajem marta, Milanović u perpunom amfiteatru Ekonomskog fakulteta održao predavanje, Nestorović sa Verkom želi da od Resnika napravi turističku destinaciju, Kragujevčani se i dalje najviše žale na obuću, u toku postavljanje novih kontejnera, Skupština grada usvojila Statut grada Kragujevca - deo opozicije bojkotovao sednicu, protest...

Porodilja A. M. preminula je nakon porođaja 2. marta u Kliničkom centru Kragujevac, pa je zbog toga pokrenuta procedura unutrašnjeg stručnog nadzora, kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Kako portal InfoKG nezvanično saznaje, beba je dobro. Opširnije ovde: Preminula porodilja u Kliničkom centru - pokrenut stručni nadzor, BEBA dobro.

Preduzeće „Zastava INPRO” zatvorilo je kapije i pogone, a radnici su uzeli otpremnine i raskinuli radni odnos, pošto nije uspeo Plan reorganizacije jer ga poverioci nisu usvojili zbog velikih dugova. Opširnije ovde: Ugašena Zastava INPRO: Zatvoreni kapije i pogoni, ostalo samo slovo na papiru.

Pojedini Kragujevčani neprijatno su se iznenadili kada su na kućnu adresu počela da im stižu rešenja od izvršitelja, s obzirom na to da im prethodno nije stigla nikakva opomena ili obaveštenje o dugu za usluge koje plaćaju Javno stambenom preduzeću, piše Televizija Prva. U ovom preduzeću ne shvataju zbog čega su građani nezadovoljni, jer, kako kažu, komunalne usluge moraju da se plate. Dodaju i da prema novoj zakonskoj regulativi nisu dužni da šalju opomene. Opširnije ovde: Kragujevčani besni: Stižu rešenja bez opomene, pa moraju da plate dug, kamatu i IZVRŠITELJA.

Jednoglasnom odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu podržana je inicijativa Sandre Miljaković, studenta prorektora, za ukidanje troškova studiranja i smanjenja obaveza studentkinjama koje su u drugom stanju, kao i onima koje odgajaju decu do jedne godine starosti. Senat je jednoglasno odlučio da se inicijativa usvoji, međutim nije moguće "nametnuti" takvu odluku fakultetima, piše Telegraf. Opširnije ovde: Senat Univerziteta podržao inicijativu da trudnice i novopečene mame studiraju besplatno.

Zemljotres, jačine 2,6 jedinica Rihterove skale, registrovan je u četvrtak ujutru oko 4 sata u okolini Kragujevca, saopštio je Republički seizmološki zavod. Epicentar zemljotresa bio je izeđu sela Malo Krčmare, Sipić i Badnjevac. Opširnije ovde: ZEMLJOTRES u okolini Kragujevca.

U toku je prolećno uređenje grada - sređivanje zelenih površina, saniranje udarnih rupa i oštećenih površina u ulicama, ili njihovo nasipanje kamenim materijalom. Zanimljivo je da će se u toku ove godine sa čak 700 sadnica dopuniti drvoredi i zasaditi novi, a najuočljivije će to biti na levoj obali Lepenice, između Lepe Brene i spomenika Jovanu Ristiću. Opširnije ovde: Prolećno sređivanje grada: Gde se krpe udarne rupe, a gde niče novi drvored? 

Radovi na deonici puta od Kragujevca do Batočine u dužini od pet kilometara trebalo bi da počnu krajem marta. To je najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, na sastanku sa gradonačelnikom Čačka i predsednicima opština Lučani, Požega, Lapovo i Batočina, sa kojima je razgovarala o početku izgradnje deonice Koridora 11 od Preljine do Požege i završetku saobraćajnice Kragujevac-Batočina. Opširnije ovde: Mihajlović: Radovi na deonici puta Kragujevac – Batočina krajem marta

Vlasnik kompanije “Milanović Industries Group – MIND Group”, Bratislav Milanović održano je predavanje u prepunom amfiteatru “Prof. dr Ilija Rosić” na Ekonomskom fakultetu kragujevačkog Univerziteta i razgovarao je sa studentima ove visokoškolske ustanove. Milanović je na predavanju naglasio da se trud, rad i upornost uvek isplate, a mnogi studenti su poželeli da nakon studija budu deo kompanije “MIND Group”. Najavljeno je i uspostavljanje čvršće saradnje između Ekonomskog fakulteta i komapnije “Milanović Industries Group”. Opširnije ovde: Milanović u perpunom amfiteatru Ekonomskog fakulteta održao predavanje.

Učenici trećeg razreda Prve tehničke škole u Kragujevcu P: J. (17) i L. M. (17) potukli su se u četvrtak popodne na času, piše Blic. Opširnije ovde: Potukli se učenici u Prvoj tehničkoj školi

Direktor Nevladine organizacije “Sigurna pozicija”, Dejan Nestorović želi da od sela Resnik napravi šumadijsku turističku destinaciju i tvrdi da će mu u tome pomoći bivši gradonačelnik Kragujevca Verljub Stevanović, kao i da ima podršku od načelnice Šumadijskog upravnog okruga, Biljane Ilić Stošić i ministarke Zorane Mihajlović. Problem sa kojim se na početku susreo je asfaltiranje puta u dužini od oko 2 kilometra, a kaže da sve to koči Gradska uprava. Naglašava da ga u ovoj zamisli niko i ništa neće zaustaviti i da će boriti svim legalnim i legitimnim sredstvima da ostvari ono što je zacrtao. Zanimljivo je i da su ovu vest prvi objavili pojedini nacionalni mediji. Opširnije ovde: Nestorović sa Verkom želi da od RESNIKA napravi TURISTIČKU DESTINACIJU: “Problem put, koči Gradska uprava”.

Organizaciji potrošača Kragujevac tokom prošle godine za pomoć se obratilo oko 1.400 Kragujevčana, a najviše žalbi je bilo na obuću, mobilne telefone, tehniku, telekomunikacione i usluge opšteg ekonomskog interesa, ali i polovne automobile. To je povodom obeležavanja Svetskog dana prava potrošača, 15. marta, izjavio za InfoKG Zoran Nikolić iz ovdašnje Organizacije potrošača. Opširnije ovde: Svetski dan prava potrošača: Kragujevčani se i dalje najviše žale na obuću, mobilne telefone i polovne automobile.

Javno komunalno preduzeće “Šumadija” startovalo je sa postavljanjem 140 plastičnih kontejnera za razdvajanje sekundarnih sirovina na 60 lokacija na teritoriji grada Kragujevca. Svi novi kontejenri biće postavljeni narednih dana, a prepoznaju se po različitim bojama poklopaca. Opširnije ovde: Crveni, plavi, žuti: U toku postavljanje novih KONTEJNERA u Kragujevcu.

U kragujevačkoj Srednjoj sturčnoj školi svečano je otvoren CNC trening centar u kome će se na najsavremenijim mašinama sa kompijuterskim upravljanjem obučavati mladi od 15 do 35 godina za zanimanje operater mašinske obrade na CNC mašinama. Otvaranjem ovog centra Srednja stručna škola obeležila je 165 godina postojanja, a tim povodom upriličena je i svečana akademija u Muzeju Stara livnica. Opširnije ovde: Otvoren savremeni CNC trening centar u Srednjoj stručnoj školi

Statut grada Kragujevca, čiji je nacrt dobio saglasnost Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu, usvojen je na 23. redovnoj sednici lokalnog parlamenta. Odlukom većine odbornika usvojeni su i planovi detaljne regulacije Specijalizovani sportski centar Hipodrom, proširenje Bozmana, Severna obilaznica i Železnička pruga Sobovica – Lužnice – krak Batočina. Pored toga, doneta je i odluka o osnivanju Slobodne zone Šumadija. Zasedanje lokalnog parlamenta bojkotovao je deo opozicije i na samom početku sednice napustili su skupštinsku salu. Opširnije ovde: SG: Usvojen STATUT grada Kragujevca, deo opozicije BOJKOTOVAO sednicu.

Protest „Jedan od pet miliona“ (Počelo je#KG) održan je u Kragujevcu jedanaesti put. Opširnije ovde: "1 od 5 miliona": Profesor Čupić predložio kako da zakon osigura fer klimu u izbornoj kampanji

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije