InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Cisterna, kardiologija, inkluzivno igralište, knjige, novi KC…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 11 11 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Pokrenuta proizvodnja u Fiatu posle dvonedeljnog “poklon“ odmora, posle tri decenije stigla nova cisterna i za javnu higijenu i za pijaću vodu, značajno smanjena lista čekanja na Odeljenju interventne kardiologije, izgradnja DATA centra počinje u aprilu 2019., deca iz Centra “Kneginja Ljubica” posetila Đavolju varoš i Niš zahvaljujući Humanitarnom susretu “oldtajmera”, u Šumadiji zatečeno gotovo 500 radnika "na crno", u našem gradu se dnevno deponuje 160 tona smeća, utvrđen dozvoljen broj taksi vozila, obeležen Dan zaštite od požara, uskoro dobijamo inkluzivno igralište, za Prvu gimnaziju prikupljeno 2.400 knjiga, planovi za izgradnju novog Kliničkog centra,  iz državne kase dobijeno 11,3 miliona za energetsku sanaciju OŠ “Prota Stevan Popović“ u Čumiću, Šumadijski upravni okrug: Sve nadležne službe spremne za zimsku sezonu…

U kompaniji “FCA Srbija” od ponedeljka je ponovo pokrenuta proizvodnja posle dvonedeljnog dodatnog kolektivnog odmora, koji su radnici dobili od poslodavca zbog smanjene potražnje vozila. Opširnije ovde: Pokrenuta proizvodnja u Fiatu posle dvonedeljnog “poklon“ odmora

Nova cisterna zapremine 11.000 litara, koja se može koristiti i za održavanje javne higijene i, po potrebi, za pijaću vodu, stigla je u JKP "Šumadija Kragujevac". To je prva potpuno nova cisterna nabavlena posle tri decenije, iz sopstvenih sredstava preduzeća i koštala je oko 8,38 miliona dinara. Opširnije ovde: Posle tri decenije stigla nova cisterna i za javnu higijenu i za pijaću vodu.

Na Odeljenju interventne kardiologije Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Kragujevac u protekla dva meseca smanjena je lista čekanja, na kojoj je bilo više od 620 pacijenata, a trenutno ih je manje od 400, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Iz Kliničkog centra poručuju da je do smanjena liste čekanja došlo nakon reorganizacije ovog odelјenja i uvođenja evropskih standarda i protokola u rad. Opširnije ovde: Klinički centar: Značajno smanjena lista čekanja na Odeljenju interventne kardiologije.

Predviđeno je da izgradnja sekundarnog Državnog Data centra u Kragujevcu, u koji će Vlada RS uložiti 40 miliona evra, počne u aprilu naredne godine, kako bi bio u punom kapacitetu već početkom 2020. godine. U toku je izbor konsultanta za izgradnju, a tender za izbor projektanta biće završen do kraja ovog meseca. Opširnije ovde: Izgradnja DATA centra počinje u aprilu 2019. godine, a evo kada startuje sa radom.

Deca iz Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“, njih dvadesetoro, bili su na jednodnevnom izletu u Đavoljoj varoši i Nišu, zahvaljujući humanitarnim akcijama Kluba oldtajmera Retro S.O.S. Opširnije ovde: Deca iz Centra “Kneginja Ljubica” posetila Đavolju varoš i Niš, zahvaljujući Humanitarnom susretu “oldtajmera”.

Odeljenje inspekcije rada u Kragujevcu od početka godine obavilo je oko 2.200 inspekcijskih nadzora na području Šumadijskog upravnog okruga tokom kojih je zateklo gotovo 500 osoba angažovanih „na crno“. Opširnije ovde: U Šumadiji zatečeno gotovo 500 radnika "na crno".

Služba komunalnih poslova JKP "Šumadija Kragujevac" prosečno dnevno deponuje 160 tona komunalnog otpada. Nedavno je završena  jesenja akcija uklanjanja kabastog otpada, a još uvek se, zbog miholjskog leta, te pogodnog vremena za to, u mnogim domaćinstvima orezuju stabla i druge biljke, pa iz "Čistoće" savetuju kako da adekvatno tretirate ovaj otpad. Opširnije ovde: U Kragujevcu se dnevno deponuje 160 tona smeća, odgovorno sa otpadom nakon sređivanja dvorišta.

Grad Kragujevac, u odnosu na broj stanovnika po popisu iz 2011. godine, trebalo bi da ima 448 vozila u taksi prevozu, utvrdilo je Gradsko veće. Opširnije ovde: Utvrđen dozvoljen broj taksi vozila: Evo koliko bi tačno Kragujevac trebalo da ih ima.

Povodom obeležavanja Dana žaštite od požara, pripadnici Uprave za vanredne situacije Kragujevac izveli su pokaznu vatrogasnu vežbu u Domu zdravlja u Stanovu. Reč je o simulaciji pronalaska neeksplodiranog ubojnog sredstva, evakuacije ugroženih, gašenja požara, kao i akcije spasavanja uz pomoć vazdušnog jastuka i auto-mehaničko-okretno-izvlačnih lestvi. Opširnije ovde: Obeležen Dan zaštite od požara: Simulacija gašenja i spasavanja uz pomoć vazdušnog jastuka u Domu zdravlja.

U Kragujevcu je počela izgradnja inkluzivnog igrališta, površine oko 100 metara kadratnih, koje će se nalaziti u blizini Trga kod krsta. Igralište bi trebalo da bude otvoreno krajem novembra, ali da bi se to obistinilo neophodno je još oko 300.000 dinara za nabavku zaštite gumene podloge. Zbog toga inicijatori ovog projekta, a reč je o ljudima koji su organizovali humanitarne akcije za lečenje Teodore Vranješević u Nemačkoj i za to dobili Đurđevdansku nagradu, pozivaju kompanije i pojedince da se priključe i pomognu im u prikupljanju novca za nabvku podloge. Opširnije ovde: Kragujevac uskoro dobija INKLUZIVNO IGRALIŠTE.

U cilju opremanja biblioteke Prve kragujevačke gimnazije, koja je stradala u požaru početkom godine, u prostorijama dopisništva RTS-a u Kragujevcu i Radio Beograda u glavnom gradu organizovana je akcija "Knjiga solidarnosti" i prikupljeno je oko 2400 naslova. Najveće iznenađenje je anonimna Kragujevčanka koja je donirala čak 500 knjiga od 1480 ovde prikupljenih. Opširnije ovde: BRAVO: Za Prvu gimnaziju prikupljeno 2400 knjiga, anonimna Kragujevčanka donirala čak 500!

Izgradnja nove zgrade Kliničkog centra Kragujevac i kompletna rekonstukcija postojećih objekata očekuje se tek krajem 2019. ili početkom 2020. godine, nezvanično saznaje InfoKG. Direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović, nije želeo da potvrdi ali ni da demantuje naša saznanja, već je rekao da će do kraja ove godine biti završen kompletni projektni zadatak, a da se očekuje da u poslednjem kvartalu 2019. bude završeno projektovanje i izabran izvođač radova. Opširnije ovde: InfoKG saznaje kada počinje izgradnja novog Kliničkog centra.

Kragujevac je dobio 11,3 miliona dinara iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike za kompletnu energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću. Plan je da se zameni sistem za grejanje, odnosno da se pređe sa električne energije na biomasu, a biće zamenjena i stolarija, postavljena izolacija i unutrašnja LED rasveta. Opširnije ovde: Kragujevac dobio 11,3 miliona iz državne kase za energetsku sanaciju OŠ “Prota Stevan Popović“ u Čumiću.

Sve nadležne službe na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga spremne su za predstojeću zimsku sezonu i imaju neophodne resurse i sredstva za održavanje saobraćajnica. To je konstatovano na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga. Opširnije ovde: Šumadijski upravni okrug: Sve nadležne službe spremne za zimsku sezonu.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.