InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Fiat, nesreća, Sveti Sava, Centri izvrsnosti, nestanak, “Svi na ovu stranu”, kabinet, Parking garaža...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 02 02 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Sve spremno za novi model Fiata, poginuo stariji muškarac u Šumaricama, zabranjene posete u Kliničkom centru, obeležena školska slava Sveti Sava, za sada nema epidemije gripa, Milošu Kojiću i Maji Anđelković Svetosavske nagrade, nastavak izgradnje Centara izvrsnosti na jesen, vrtić "Crvenkapa" polako dobija novo ruho, još uvek ni traga od Dragana Rankovića, Svi na ovu stranu: Investicije od preko 100 miliona evra za preporod Kragujevca, voz ponovo staje u Resniku, OŠ "Dragiša Mihailović" dobila oslikan i osveštan kabinet za veronauku, izgradnja ekološke Parking garaže teče po planu, na Šumadija sajmu više od 20 manifestacija u 2020., resorno ministarstvo ulaže u renoviranje Zavoda “Male Pčelice” i Centra za socijalni rad...

Novi model "Fiat 500 Giardiniera" iz kragujevačke fabrike, počeće da se prodaje 2022. godine ili najkasnije 2023., a debitovaće na Salonu automobila u Ženevi 2021, objavili su italijanski mediji. Opširnije ovde: Sve spremno za NOVI MODEL "FIATA": Giardiniera u prodaji od 2022. godine

Muškarac, star 75 godina, poginuo je u sabraćajnoj nesreći koja se dogodila juče oko 18 časova u Gornjomilanovačkoj ulici, kod treptača, kada ga je udarilo vozilo marke Opel Astra, dok je prelazio ulicu van pešačkog prelaza, saznaje InfoKG. Opširnije ovde: Poginuo stariji muškarac u Šumaricama.

U Kliničkom centru Kragujevac od danas su zabranjene posete hospitalizovanim bolesnicima, u cilju sprečavanja širenja infekcije izazvane virusom gripa, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Opširnije ovde: ZABRANJENE POSETE u kragujevačkom Kliničkom centru.

Svečanom akademijom “Molitva na Savindan“ u sali Prve kragujevačke gimnazije, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, obeležena je školska slava, Sveti Sava. "Živimo u eri ikona na računarima, a danas bih da pričam o vremenu ikona na zidovima crkava. Iz vremena tehnologije i društvenih mreža pričala bih o nama kao ljudima, o onome što smo vremenom postali", rekla je u svojoj besedi učenica Sara Božović. Opširnije ovde: Molitva na Savindan: U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji svečanom akademijom obeležena školska slava.

U kragujevačkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i sa simptomima gripa tipa A. Razloga za paniku, međutim, nema, pa ni epidemija u našem okrugu nije proglašena. Opširnije ovde: GRIP stigao u Kragujevac, ali epidemije nema.

Na Svetosavskoj akademiji kragujevačkog Univerziteta dodeljena je Svetosavska nagrade za životno delo akademiku dr Milošu Kojiću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka, u penziji, dok je Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća dodeljena Maji Anđelković, vanrednom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta. Na svečanosti je 13 najboljih studenata sa 12 fakulteta dobilo stipendije. Opširnije ovde: Univerzitet u Kragujevcu: Milošu Kojiću i Maji Anđelković Svetosavske nagrade, 13 studenata dobilo stipendije

Tender za novog izvođača radova na izgradnji Centara izvrsnosti u Kragujevcu trebalo bi da bude raspisan u februaru, najavili su profesori Nenad Filipović i Vladimir Jakovljević. Oni za Politiku kažu da na jesen očekuju nastavak gradnje centara u kojem će biti i prva nacionalna banka matičnih ćelija. Opširnije ovde: Nastavak izgradnje Centara izvrsnosti na jesen.

Krajem prošle godine na objektu vrtića “Crvenkapa”, koji se nalazi u sastavu Predškolske ustanove “Nada Naumović”, započeti su radovi na zameni kompletne dotrajale drvene stolarije, koja datira iz 1976. godine kada je vrtić i otvoren. Osim povećane funkcionalnosti, estetike i komfora, ova mera će doprineti i smanjenju potrošnje toplotne energije. Opširnije ovde: Vrtić "Crvenkapa" polako dobija novo ruho.

Policija, porodica i prijatlji i dalje tragaju za dvadesettrogodišnjim Draganom Rankovićem iz Gornjih Grbica, kome se od utorka gubi svaki trag i čiji je nestanak prijavljen kragujevačkoj Policijskoj upravi. U kragujevakoj Policijskoj upravi potvrdili su za InfoKG da se za Draganom intenzivno traga, da se utvrđuju sve okolnosti, kao i da su preduzete sve mere i radnje u cilju njegovog pronalaženja. Opširnije ovde: Još uvek ni traga od Dragana Rankovića, traže ga po Gornjim Grbicama i okolnim selima.

Koalacija “Svi na ovu stranu” će, ukoliko dobije pordšku građana, u naredne četiri godine Kragujevac vratiti na mesto koje mu pripada relazacijom brojnih projekata vrednih više od 100 miliona evra i donošenjem seta odluka u prvih mesec dana nakon lokalnih izbora. To su poručili lideri Zajedno za Šumadiju i Sprskog porketa obnove, Veroljub Stevanović i Milan Urošević, koji čine ovu kolacijiu zajedno sa strankom Bolja Srbija. Najavljuju i da su smanjenje poreza na imovinu i raspisavanje konkursa za sufinasiranje medija, među prvim odlukama koje će doneti dolaskom na vlast. Opširnije ovde: Svi na ovu stranu: Investicije od preko 100 miliona evra za preporod Kragujevca.

Železnička stanica u Resniku, nakon više od dve decenije, ponovo radi, pa se sada od Kragujeva do ovog sela putuje samo 15 minuta, a cena karte je 74 dinara, prenose nacionalni mediji. Opširnije ovde: Voz ponovo staje u Resniku, do Kragujevca za 15 minuta.

Osnovna škola "Dragiša Mihailović" jedina je u Šumadijskom upravnom okrugu koja je dobila autentičnu, oslikanu učionicu za veronauku, koju je osveštao Episkop šumadijski Gospodin Jovan. Kabinet je oslikao ikonopisac Petar Davidović, otac četvoro dece koja pohađaju ovu školu. Pored toga, škola je iz sopstvenih sredstava renovirala prostoriju. Opširnije ovde: Željom i entuzijazmom do jedinstvene učionice: OŠ "Dragiša Mihailović" dobila OSLIKAN i OSVEŠTAN kabinet za veronauku

Radovi na izgradnji prve ekološke javne Parking garaže, u ulici Kneza Miloša, odnosno iza “Srca”, započeti krajem oktobra prošle godine, obavljaju se u skladu sa planiranom dinamikom i vremenskim uslovima i biće okončani kao što je i predviđeno krajem avgusta. To su poručili za InfoKG iz Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”, koje finansira ove radove sa 360 miliona dinara iz sredstava dugoročnog kredita. Opširnije ovde: Izgradnja EKOLOŠKE PARKING GARAŽE teče po planu, radovi gotovi do kraja avgusta.

Na Šumadija sajmu tokom 2020. biće održano dvadesetak sajmaskih manifestacija, među kojima su tradicionalne, poput sajamova venčanja, građevinarstva, zapošljavanja, poljoprivrede, turzima, a u planu su i nove. Sa kragujevačkog sajmišta poručuju da su zadovoljni svim održanim manifestacijama tokom 2019. i očekuju da će i planirane za ovu godinu postići isti, ako ne i veći uspeh. Opširnije ovde: Na Šumadija sajmu više od 20 manifestacija u 2020.

U Kragujevcu će Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Kancelarijom za upravlјanje javnim ulaganjima ove godine rekonstruisati Zavod za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" i Centar za socijalni rad "Solidarnost". Resorni ministar Zoran Đorđević najavio je da će ove ustanove biti renovirane po svetskim standardima i prilagođene u potpunosti potrebama korisnika i zaposlenih u njima. Opširnije ovde: Resorno ministarstvo ulaže u renoviranje Zavoda “Male Pčelice” i Centra za socijalni rad.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.