InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Industrijski park, jezero Bubanj, rijaliti, Data centar, Teodora, “Vodovod”, Goran Nikolić...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 07 07 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Počela izgradnja Industrijskog parka, uspešan start kupališne sezone, dopuna eKG kartice za gradski prevoz od sada i preko interneta, Mobilna klinika sa timom ruskih i srpskih lekara obilazi meštane sela koja nemaju ambulante, objavljen konačan spisak primljene dece u vrtiće “Nade Naumović” i “Đurđevdana”, startuje uređenje i opremanje jezera Bubanj, na letnjoj praksi 19 studenata ovdašnjeg Univerziteta, u našem gradu prikupljeno 3.400 potpisa protiv rijalitija, počela izgradnja Data centra, Teodora u reprezentaciji Srbije na Svetskim pobedničkim igrama dece lečene od raka, zaposleni u “Vodovodu” protestovali, kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić uspešno istrčao 77 maratona za 77 dana u Čikagu, uz subvencije grada u privatne vrtiće moći će da se upiše 2.200 dece, ovdašnji Klinički centar u procesu reakreditacije, obustavljena likvidacija Zastavine ambulante...

Holandska kompanija CTP Invest započela je prvu fazu izgradnje Industrijskog parka u Slobodnoj zoni, u blizini krsta na ulazu u Kragujevac, u kom će raditi oko 800 ljudi, piše RTK. Na istoj lokaciji, auto kuća Tasić gradi najsavremeniji Volkswagen prodajno-servisni centar, u ovom trenutku, u ovom delu Evrope. Opširnije ovde: Počela izgradnja INDUSTRIJSKOG PARKA u Kragujevcu, posao za 800 ljudi

Kupališna sezona na otvorenim bazenima prošle nedelje je zvanično počela, a prvog dana, kada je, tradicionalno, ulaz bio besplatan, zabeleženo je više od 4.000 posetilaca, kažu u Sportsko privrednom društvu “Radnički”. Opširnije ovde: Uspešan start kupališne sezone: Na otvorenim bazenima 4.000 Kragujevčana.

Kragujevčani koji koriste personalizovane eKG kartice za javni gradski prevoz sada su u prilici da ih dopune i putem interneta. Mesečnu ili polumsečnu personalizovanu eKG karticu možete dopuniti elektroskim putem prateći uputstva na sajtu Gradske agencije za saobraćaj. Opširnije ovde: Dopuna eKG kartice za gradski prevoz od sada i preko interneta.

Mobilna klinika sa timom ruskih i lekara Doma zdravlja Kragujevac obilaziće tokom jula meštane 14 mesnih zajednica na seoskom području koje nemaju ambulante. Pregledi su usmereni na prevenciju i ranu dijagnostiku bolesti. Opširnije ovde: MOBILNA KLINIKA sa timom ruskih i srpskih lekara obilazi meštane sela koja nemaju ambulante.

Komisija za prijem dece u predškolske ustanove čiji je osnivač grad Kragujevac objavila je konačan spisak primljene dece u vrtiće “Nade Naumović” i “Đurđevdana”, a na njemu se nalazi 639 mališana. Konačni spisak se razlikuje od preliminarnog zbog podnetih prigovora. Predškolske ustanove “Nada Naumović” i “Đurđevdan” će najkasnije do 1. avgusta zaklјučiti ugovore o pružanju usluga sa roditelјima primlјene dece. Opširnije ovde: Objavljen KONAČAN spisak primljene dece u vrtiće “Nade Naumović” i “Đurđevdana”.

Radovi na uređenju i opremanju jezera Bubanj, vredni 1,35 miliona evra, počinju za petnaestak dana, a po završetku ovaj prostor postaće mala gradska oaza, izletište, sa sadržajima za odmaranje i bavljenje sportom. Imaće pešačke i biciklističke staze, trim podlogu, rasvetu, igrališta za decu, rekreaciju odraslih i starih lica. Opširnije ovde: JEZERO BUBANJ postaje oaza za odmor, izletnike, sportiste i rekreativce svih uzrasta.

Letnju stručnu praksu ove godine pohađa 19 studenata kragujevačkog Univerziteta, tokom jula i avgusta, u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad i Institutu za javno zdravlje, dok se za praksu u Kliničkom centru niko nije prijavio. Za praktikante je priređen prijem u Skupštini grada i Institutu za javno zdravlje. Opširnije ovde: Na LETNJOJ PRAKSI 19 studenata u gradskim preduzećima i IZJZ, za Klinički centar se niko nije prijavio.

Kragujevac je bio jedan od gradova koji je u minulim danima pružio priliku građanima da podrže akciju pod parolom "U ime kulture", kojom se traži ograničavanje emitovanja rijaliti programa u Srbiji. Za sedam dana na štandovima u Pešačkoj zoni i Velikom parku, koji su bili postavljeni u večernjim satima, prikupljeno je 3400 potpisa. Opširnije ovde: U Kragujevcu prikupljeno 3.400 potpisa protiv rijalitija.

U Kragujevcu je konačno počela izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine 11.000 kvadratnih metara, u koju će Vlada Republike Srbije uložiti više od 30 miliona evra. Početak izgradnje je označen tako što su kragujevački gimnazijalci i osnovci ubacili papiriće sa željama u kutiju, koju su u rek orman položili premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. Plan je da Državni data centar u Kragujevcu počne sa radom za godinu dana. Opširnije ovde: Počela izgradnja Data centra - Brnabić: Ovo je istorijski dan za Srbiju.

Kragujevčanka Teodora Vranješević jedna je od osmoro dece koja su otišla u sredu put Moskve na Svetske pobedničke igre dece lečene od raka. Odlazak naše reprezentacije omogućio je NURDOR. Opširnije ovde: TEODORA u reprezentaciji Srbije na Svetskim POBEDNIČKIM igrama dece lečene od raka

Zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizaciji”, oko 230 njih, održali su u četvrtak jednosatni protest zbog, kako kažu, niskih zarada. Nakon okupljanja ispred upravne zgrade preduzeća uputili su se ka Skupštini grada gde su predali svoje zahteve. Najavljuju da ukoliko u narednih 10 dana ne dobiju pozitivna odgovor od gradonačelnika Radomira Nikolića, stupiće u generalni štrajk. Opširnije ovde: Zaposleni u “Vodovodu” protestovali, traže veće plate od Nikolića.

Kragujevački paraolimpijac, Goran Nikolić prolaskom kroz kapiju manastira Nova Gračanica u Čikagu uspešno je istrčao 77 maratona za 77 dana, čime je oborio sopstveni rekord, 55 maratona za isto toliko dana, postignut 2016. Sada se čeka na verifikaciju Ginisove knjige rekorda. Ovaj poduhvat je osmišljen u saradnji sa Klubom malog fudbala “Ekonomac”, a u cilju prikupljanja sredstava za završetak izgradnje sportske hale Bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” u Kragujevcu. Opširnije ovde: Za GINISA: Kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić uspešno istrčao 77 maratona za 77 dana u Čikagu.

U Kragujevcu će uz subvencije grada u privatne vrtiće moći da se upiše 2.200 dece. Zbog toga je Gradsko veće donelo zaključak o priznavanju prava na naknadu dela troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama u radnoj 2019/2020. Pored toga, na sednici je utvrđen predlog da se iz budžeta grada izdvajaju sredstva u visini od 80 odsto od ekonomske cene po detetu u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad i upućen je odbornicima lokalnog parlamenta na razmatranje i odlučivanje. Opširnije ovde: Uz subvencije grada u privatne vrtiće moći će da se upiše 2.200 dece.

Klinički centar Kragujevac 15. jula ulazi u treći po redu proces reakreditacije, a tim Agencije za akreditaciju do 18. jula ocenjivaće kvalitet rada i pružanja usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz Kliničkog centra poručuju da su spremni za kontrolu i najavljuju da će obavestiti javnost o rezultatima iste. Opširnije ovde: Klinički centar Kragujevac u procesu reakreditacije.

Agencija za privredne registre uvažila je žalbu rukovodstva Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Zastava“ i obustavila proces prinudne likvidacije ovog privrednog društva. Opširnije ovde: OBUSTAVLJENA LIKVIDACIJA Zastavine ambulante, nastavlja da funkcioniše uobičajeno

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE